Bilgi Yeriniz

Kumaştaki Su Lekesi Nasıl Çıkar?

06.05.2018
3.941
Kumaştaki Su Lekesi Nasıl Çıkar?

Su lekesi, bazı kumaşlar üzerinde iz bırakabilir ve hoş olmayan bir görüntüye yol açabilir. Bazen de kumaş su lekesi nedeniyle yapısal olarak değişikliğe uğrar ve görsel açıdan can sıkıcı bir görünüme neden olabilir. Kumaşta yer eden su lekesi, bazı yöntemler kullanılarak çıkarılabilmektedir.

Kumaştaki Su Lekesi Nasıl Çıkar?

1-)Geleneksel Bir Yöntem

Kumaşta ortaya çıkan su lekesinin çıkarılmasında bardak ya da şişe kullanımıdır. Bu yöntem daha çok ipek kumaşlarda ve pamuklularda oldukça işe yaramaktadır. Çok basit bir yöntem olan bardak veya şişe yönteminde, kumaşın üzerine bardak veya şişe konur ve bu malzemenin dibi kumaş üzerine sürülür. Bu ovalama işlemi sonrasında lekelerin kolaylıkla çıktığı görülecektir.

2-)Diğer Yöntemler

  • Kumaş üzerine yer eden su lekesi, ütü ile de temizlenebilmektedir. Ancak ütü sıcaklığı kumaş türüne uygun olarak ayarlanmalıdır. Aksi halde kumaş üzerinde yüksek ısı nedeniyle yanık ve ütü izleri oluşabilmektedir. Ütü masasına serilen kumaş yavaş yavaş ütülenir ve bu sayede su lekesi ortadan kaybolur.
  • Uygulanan yöntemlerin kullanılması sonrasında halen kumaştaki lekeler çıkmıyor ise sirke tekniği de denenebilir. Bunun için bir çay bardağı miktarınca sirke, yarım litre suya eklenir ve su lekesi bulunan kumaşın üzeri bu sirkeli su ile silinir. Kumaş kurumaya bırakılır. Kuruma tamamlandığında, leke de ortadan kaybolacaktır.
  • Kumaştaki lekelerin çıkarılması için kullanılan bir yöntem de alkoldür. Alkol genel olarak tüm lekelerin çıkarılmasında etkili bir sonuç vermektedir. Daha çok koltuk ve kanepe üzerine damlayan ve iz bırakan su lekelerinde daha iyi sonuç vermektedir. Bu işlem için kullanılacak malzemeler arasında;
  • Bir adet fırça,
  • Saç kurutma makinesi,
  • Bir miktar alkol,
  • Islak mendil,
  • Temiz bir kuru bez bulunmaktadır.

İlk olarak, alkol spreyli bir şişeye konur ve lekeli bölgeye püskürtülür. Bu işlem, kumaşın üstündeki lekelerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda su lekesi ve diğer kirler de bu yöntemle birkaç dakika içinde ayrışmış hale gelecektir. Ardından bir başka malzeme olan ıslak mendil ile bölge iyice, ovalanarak silinir. Islak mendil ile silme işlemi sona erdikten sonra bölge saç kurutma makinesi ile iyice kurutulmalı, koltuğun iç kısmının ıslak kalmamasına özen gösterilmelidir. Kurutma sonrasında yumuşak uçlu bir fırça ile bölge iyice fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi ile kumaş hava alacak ve su lekesinin çıkmasını sağlayacaktır.

Su lekesi, eğer renkli bir kumaşta ise kesinlikle kimyasal ağartıcı ürünler kullanılmamalıdır. Bu ürünler özellikle koltuk, kanepe vs. eşyalar üzerinde renk değişimlerine yol açabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.