Bilgi Yeriniz

Kuduz İnsandan İnsana Bulaşır mı?

30.04.2018
4.264
Kuduz İnsandan İnsana Bulaşır mı?

Kuduz, bir virüs nedeniyle ortaya çıkan, ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Genel olarak memeli hayvanlarda görülür, bu hayvanlarda saldırganlık ön plana çıkar. Bu tür bir hayvanın ısırmasına maruz kalan kişilere de kuduz enfeksiyonu bulaşabilmektedir. Kuduz virüsü, kuduz virüsü bulunan bir hayvana temas edilmesi ya da salyasına dokunulması gibi durumlarda bulaşmaz, insana bulaşması için hayvan tarafından kişinin ısırılması gerekir. Hastalık, kan yoluyla bulaşan bir özelliğe sahiptir.

Kuduz virüsünün insandan insana bulaşması durumuna tıpta çok fazla rastlanmamaktadır. Ancak temas esen kişilerden birinde kuduz virüsü bulunuyorsa ve diğerinde de açık bir yara mevcut ise bulaşma söz konusu olabilmektedir.

Kuduz Nasıl Bulaşır?

Kuduzlu bir hayvan tarafından ısırılan insanlarda, kan yoluyla kuduz virüsleri sinir sisteminde ilerleyerek beyne ulaşır. Isırma sonrasında 15 – 60 gün kuluçka süresidir ve ortaya hiçbir belirti çıkmayabilir. Kuduz şüphesi ya da bir ısırık, bir temas söz konusu ise derhal kişiye aşı uygulanması gerekir. Isırılan yerin beyin bölgesine yakın olması, hastalığın çok daha kısa sürede açığa çıkmasına yol açar.

Hastalığın Evreleri Nelerdir?

Hastalık üç evreden meydana gelmektedir.

  • İlk evre, kuluçka dönemi olarak bilinen evredir. Bu evre, kuduzun beyne ilerlemesi ve yerleşmesi süresini kapsar. 2 hafta ile 8 hafta arası sürebilir. Isırık kafadan alınmış ise süre çok daha kısalır.
  • İkinci evrede, saldırganlık belirtileri ortaya çıkar. Ciddi sanrılar ve psikolojik sorunlar gözlemlenir. Kuduz virüsü beynine ulaşan ve yerleşen kişi, ciddi şekilde saldırganlaşır.
  • Üçüncü ve son evrede, kas felci ortaya çıkar. Bu evrede su fobisi ortaya çıkar, beyin tüm fonksiyonlarını yitirir.

İnsanlarda Kuduz Belirtileri Nelerdir?

  • İlk olarak baş ağrısı, yorgunluk, iç sıkıntısı ortaya çıkar ve vücut ısısı yükselir. Solunum yollarında ve daha çok boğaz bölgesinde kramp türü rahatsızlıklar ortaya çıkar. Lokmaların yutulması, su içilmesi gittikçe daha olanaksız bir hal alır.
  • Kaslarda kasılma ve sıkışma nöbetleri ortaya çıkar. Hastalık virüsü bulunan kişinin sesten, havadan, ışıktan yani kısacası dış faktörlerden fazlasıyla rahatsız olduğu görülür. Ayrıca ürkek, dalgın, yorgun bir yüz ifadesi de gözlemlenir.
  • Kuduz nöbetlerinde göz bebeklerinde büyüme gerçekleşir. Ses kısılır ve hasta tükürüğünü dahi yutamayacak hale gelir. Nöbet başladıktan kısa bir süre sonra hastanın salyasında köpüklenme ortaya çıkar ve saldırganlık had safhaya ulaşır.
  • Hastalık aktif olarak başladıktan sonra, hastanın hayatta kalma süresi maksimum 4 gündür. Nöbetlerin sıklaşması ile kalp krizi ve felç nedeniyle ölüm gerçekleşir.

Kuduz Tedavisi

Kuduz belirtileri gösteren bir hayvanın ısırığına maruz kalan kişi, acilen bir sağlık kuruluşuna götürülmeli ve aşılanmalıdır. Hastanın karantina altına alınması çok önemli ve gözlemleme için elzemdir. Kuduz aşısı 5 dozdur. İlkinde en düşük doz uygulanır ve diğer dozlar da 3. gün, 7. gün, 14. ve 28. günlerde uygulanarak aşı süreci tamamlanır. Bunun dışında, hastalığın ilerlemesi halinde hasta için çok geç kalınmıştır ve artık ölümünü beklemekten başka çare yoktur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.