Kolumda ve Göğsümde Ağrı
Kol ve göğüste eş zamanlı olarak ortaya çıkan ağrı, akla doğrudan kalp ile ilgili rahatsızlıkları getirmektedir. Ağrı farklı zamanlarda kolda ve daha sonra göğüste oluşuyor ise durum farklı nedenlere de dayanıyor olabilmektedir. Hangi nedenle olursa olsun mutlaka en kısa sürede doktora gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Kolda ve Göğüste Ağrı Nedenleri Nelerdir?
- Kaslarda ve yumuşak dokularda meydana gelen ve çeşitli nedenlerle meydana gelen hasarlar sonucunda kol ve göğüste ağrı ortaya çıkabilir. Bu duruma neden olan temel faktör ise travma ve büyük kazalardır. Dokularda oluşan bir yırtık, kemiklerde kırık ya da çatlak, kol ve göğüs ağrısı olarak kendini belli edebilir. Bu nedenle geçirilen bir travmadan hemen sonra vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilmektedir.
- Sinir sisteminde oluşan bir hasar ya da sinir sıkışması nedeniyle de kollarda ve göğüste ağrı görülebilmektedir. Sinir sistemi ile ilgili bir aksaklıktan doğan ağrılar genel olarak bir hayli şiddetlidir. Kollarda ağrıya ek olarak karıncalanma ve batma gibi hisler de duyulabilir. Bu nedenle acilen doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.
- Tendonlarda iltihaplanma da kol ve göğüs ağrısı olarak ortaya çıkabilmektedir. Tendonlar, kaslar ve kemikler arasında bağlantı sağlayan yapılardır. Bu bölgelerde iltihaplanma söz konusu olduğunda, şişlik ve ağrılar kaçınılmaz hale gelir. İlaç ile tedavi edilebilen tendon iltihaplanması için doktor muayenesi ve müdahalesi gereklidir.
- İleri yaşlarda sıklıkla ortaya çıkan kol ve göğüs ağrısı, kalp spazmı ve kalp krizi belirtisi de olabilir. Aynı zamanda kolda uyuşma ve karıncalanma da mevcut ise, ağrı yoğun olarak sol kolda ortaya çıkıyorsa mutlaka uzman bir doktorun muayenesinden geçmek gerekir. Kalp krizinde nefes alıp vermede güçlük, kalp çarpıntısı ve mide bulantısı gibi ani belirtiler de ortaya çıkmaktadır.
Kol ve Göğüste Ağrı Tedavisi
Tek kolda veya her iki kolda birden ağrı söz konusu ise, bu ağrıya eşlik eden bir de göğüs ağrısı bulunuyor ise ağrının şiddeti önem taşıyan bir detaydır. Eğer hissedilen ağrının şiddeti çok fazla değilse, tedavisi bireysel olarak da yapılabilir. Ancak ağrının şiddetini artırması ve aynı zamanda ağrıyan bölgelerde morarma ya da şişlik oluşması, riskli bir durumun habercisi olduğu için doktorun görmesi çok önemlidir.
Kolun kalp hizasından yukarıda tutulması, ağrı oluşumunu engelleyecektir. Bununla birlikte ağrı oluşan bölgelere buz kompresi uygulaması da yapılabilir, bu uygulama ağrıyı büyük oranda hafifletecektir. Ağrı çok ciddi boyutlarda ise ameliyat gerekebilir ya da doktor tarafından gerekli görülürse, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları gerekli olabilir. Daha detaylı ve kesin bilgi için muhakkak sağlık kuruluşuna gidilmeli ve uzman hekime danışılmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.