Kolumda Deri Altında Farkettiğim Şişlik
Kolda deri altında şişlik fark edildiğinde, bu durum hastada paniğe ve endişeye yol açabilmektedir. Fark edilen şişlik ciddi bir durum da olabilir, ancak öncelikli olarak yapılması gereken şişliği sınıflandırmaktır.
Kolda Oluşan Şişlik Türleri Nelerdir?
Kolda meydana gelen ve fark edilen şişliklerin sebepleri çeşitlidir. Bu bölgede ortaya çıkan üç farklı türde şişlik bulunmaktadır:
- Ağrı hissi bulunmayan ve dokunulduğunda biraz hareket alanı bulunan şişlikler, yağ bezesi olarak gruplandırılmaktadır. Genel olarak tesadüfen fark edilen bu durum, deri altında yağ birikimi ile oluşmaktadır. Bu tür şişlikler genellikle zararsızdır ve enjeksiyon yöntemi kullanılarak bölgeden alınabilir.
- Kolda meydana gelmiş olan şişlikte aynı zamanda morarma da mevcut ise büyük olasılıkla hasta kolunu bir yere çarpmıştır yahut trafik kazası gibi ciddi bir travmatik durumla karşı karşıya kalmıştır. Morluk, şişlikten bir süre sonra oluşur ve şişliğin yok olmasından sonra morarma da kısa süre sonra kaybolur. Ancak ortada herhangi bir sebep yokken kolda morarma ve şişlik mevcut ise bu durumda lösemiden şüphe edilir. Uzun süreli devam eden, sık aralıklarla fark edilen kolda morluk ve şişlikler için geç olmadan tetkikleri yapılmalıdır. Söz konusu hastalıkta erken teşhis son derece önemlidir, geç kalınmamalıdır.
- Kolda ortaya çıkan şişlik türlerinin üçüncüsü ise, kızarma ve yanma hissi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Fiziksel olarak bir yanma da hissedilebilir. Genellikle içi dolu bir baloncuğu andıran bu şişlikler, mutlaka tedavi edilmesi gereken şişliklerdir.
Şişlikler, ilk olarak kolda ortaya çıkmış olsa da, vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir. Bu durum şişliğin ortaya çıkış sebebi ile doğru orantılıdır. Kolun tamamında ortaya çıkan şişliklerde temel nedenlerden biri alerji olabilir. Kişinin bir gıdaya, mevsime ya da herhangi bir ürüne karşı alerjisi olduğunda kollarda kaşıntılı şişliklerin ortaya çıkması muhtemeldir.
Kolda Deri Altındaki Şişliğin Tedavisi
- Vücutta fark edilen şişliklerin nedenlerinin tespit edilmesi, tedavi süreci için çok önemlidir. Yağ bezesi türündeki şişliklerde, beze gittikçe büyüyebilir ve bir operasyonla bu bezenin alınması gerekebilir. Aksi halde hem kolun hareketini kısıtlayabilir hem de estetik açıdan hastanın rahatsızlık duymasına yol açabilir.
- Tümör ya da lösemi nedeniyle meydana gelen deri altı şişliklerinde, mutlaka durumun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilmeli, bu doğrultuda tedaviye başlanmalıdır.
- Hangi nedenle ortaya çıkmış olursa olsun, kolda oluşan şişlik mutlaka bu alanda uzman bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Gerekli hallerde MR ya da ultrason da tedavi sürecinde kullanılabilen yöntemlerdir.
Henüz yorum yapılmamış.