Bilgi Yeriniz

Kızartma Yağı Nereye Dökülür?

20.07.2018
3.212
Kızartma Yağı Nereye Dökülür?

Kızartma yaptığınız zaman kalan yağı bir yerlere dökmek yerine büyükçe bir kavanoz ya da turşu bidonları dediğimiz büyük bidonlarda biriktirmelisiniz. Kızartma yağı özellikle lavabolara döküldüğünde lavaboyu tıkayabileceği gibi doğanın dengesini de etkilemektedir.

Kızartma Yağı Nereye Dökülür?

Kullanılmış, bitkisel yağlar, eğer temiz ise ya da çok işlem görmemiş ise cam bir kavanozda biriktirip muhafaza ederek tekrar kullanabilirsiniz. Eğer kullanamayacağınız bir bitkisel yağdan bahsediyorsak da yine yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi büyük bidonlarda biriktirmeli ve atık yağ hattını arayarak biriktirmiş olduğunuz yağı sizden almalarını sağlayabilirsiniz. Bu konunun kesinlikle kulak ardı edilmemesi gerektiğini söylemek isteriz. Yağı lavabolardan döktüğünüzde, içtiğimiz yıkandığımız sulara ya da denizlere karıştığı için geri dönülmez zararlar verebiliyor.

Bitkisel Atık Yağ Nedir?

Bitkisel yağ, aslında hepimizin evlerinde yemek yaparken kullandığımız yağlardır. Atık yağ ise bu yağın kullanıldıktan sonra bir daha kullanılmayacak duruma gelmesidir. Ülkemizdeki hatta dünyadaki bitkisel yağ kullanımı oldukça fazladır. Aynı zamanda araştırmalara göre de bitkisel yağ kullanan insanların %85 civarı, atık yağlarını lavabolara dökmektedir. Böyle bir durumda diğer canlılara verdiğimiz zararı anlamak zor değil. Aynı zamanda yaptığımız bu uygulama bizim ve diğer insanların sağlığını da tehlikeye atmaktadır.

Bitkisel Atık Yağlar Doğaya Nasıl Zarar Veriyor?

Atık yağların doğaya nasıl zarar verdiğini basitçe anlatmak gerekirse;

  • Siz atık yağı lavaboya döküyorsunuz.
  • Lavaboya dökülmüş atık yağ kanalizasyona gidiyor ve buradan da göl veya denize ulaşıyor.

Göl veya denizde yaşayan balıklar şu anda bu yağdan etkilendiler hatta öldüler. Ve bu balıkları tükettiğimizde, bizim de etkilenmemiz anlamına gelmektedir.

Atık yağları çöpe döktüğünüzde ise kolayca toprağa karışabilmektedir. Bu alandaki bitkilerin yetişmesini engelleyebileceği gibi bu şekilde yetişen bitkiler de insan sağlığına zarar verebilmektedir. Aynı zamanda yağın toprağa karışması, sualtı kaynaklarına ulaşmasına ve kirletmesine de sebep olmaktadır.

Atık yağlar, denizde yaşayan canlıların yaşamlarını tehdit ettiği gibi kanalizasyon ya da direkt olarak mutfak giderini tıkayabildiği için kişilere ekstra bir maliyet harcanmasına sebep olabilmektedir. Yağ, biliyorsunuz ki su da çözünebilen bir madde değildir. Eğer içme sularına karıştığında ki, karışabiliyor, kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuyla alakalı maalesef araştırma sonuçlarına göre içme sularımızın içinde %25 civarında atık yağ bulunmaktadır.

Atık Yağların Geri Dönüşümü Nasıl Sağlanır?

Bu yağların zararını en az seviyeye indirmek adına, her zaman kullandığınız yağları biriktirmelisiniz. Biriktirmiş olduğunuz yağları atık hattını arayarak gelip alınmasını sağlayın. Bu yağlar sizden alındıktan sonra belli işlemlerden geçirilerek farklı kullanım alanlarında kullanılmaya başlanmaktadır. Bunun en bilineni ise yakıttır. Fakat bu şekilde imha edildiği gibi de havaya karışarak canlı sağlığını yine olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.