İpek Kumaştan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Yemek yapımı sırasında, genel olarak ortaya çıkabilen yağ lekesi, kıyafete sıçramış ya da damlamış ise büyük bir sorundur. Her kıyafet türünde bir sorun olan yağ lekesi, ipek kumaşlarda daha fazla dikkat ve özen gerektiren bir temizlik durumuna neden olmaktadır.
Hassas kumaş türlerinden bir tanesi olan ipek kumaşlar, çitilemek, ovalamak gibi eylemler sonunda doku bakımından zarar görme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle bu tür kumaşlar üzerindeki yağ lekelerinin farklı yöntemler kullanılarak temizlenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunmaktadır.
Yağ lekelerinin ipek kumaşlardan temizliği sırasında, kumaşın su ile temas edilmesi önlenmelidir. Bu durum en sık yapılan yanlışlardan bir tanesidir ve yağın su ile çözünmesini, çıkmasını beklemek biraz hayaldir. Yağ ve su çok farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle yağ lekesinin suyla teması, lekenin kumaşa daha fazla yerleşmesine neden olacaktır.
İpek Kumaştan Yağ Lekesini Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
Yağ lekelerinin ipek kumaşlardan çıkarılması için uygulanabilecek yöntemlere aşağıda yer verilmektedir.
1-)Karbonat Kullanımı
- Yağın kumaş üzerinde yayılmasının engellenmesi için kullanılabilecek olan yöntemlerden bir tanesi karbonat kullanımıdır. Yağ lekesinin damladığı bölgeye karbonat dökülür ve bir süre lekeyi emmesi beklenir. Karbonatlı bölgenin hafif bir biçimde ovalanması da işe yarayabilir ancak bu işlem sırasında çok sert hareket etmemek, kumaşın zarar görmemesi bakımından büyük önem taşımaktadır.
- Karbonat gibi yağı çekme özelliğine sahip olan talk pudrası da özellikle saten ya da ipekli kumaşlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yarım saat talk pudrası yağ lekesinin üzerinde bekletildikten sonra fazla pudra silkelenir. İpekli kıyafetin yıkanması için uygun derece ve gerekli şartların sağlanmasının ardından, kıyafet çamaşır makinesine atılmalı ancak hassas programın ayarlanması gerektiği unutulmamalıdır.
- Tıpkı karbonat ve talk pudrası gibi, yağ lekesi ilk damladığında müdahale etmek için tuz da kullanılabilmektedir. Tuz bölgeye döküldüğünde yağ lekesinin emerek lekenin daha geniş bir alana yayılmasını engelleyecektir.
2-)Yağ Spreyi
Hassas kumaşlarda oluşan yağ lekelerinin çıkarılmasını sağlayan yağ çıkarıcı spreyler de bu lekelerin iz bırakmadan ve kumaşa zarar vermeden ortadan kaybolmasına yardımcı olmaktadır. Ancak ipek kumaşlar için özel olarak üretilen spreylerden satın almaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sprey lekeli bölgeye sıkıldıktan sonra 10-15 dakika kadar bölgede bekletilmelidir. Ardından ipek kıyafet ya da kumaş, her zamanki programda çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. İpek kumaşlar çok sıcak suda yapısal bozulmalara neden olabildiği için ılık su ile yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Yıkama talimatlarında herhangi bir bilgi mevcut değil ise kumaşın mutlaka ılık suda yıkanması gerektiği unutulmamalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.