Geniz Akıntısı, Burun Tıkanıklığı ve Nefes Alamama
Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve nefes alamama gibi özellikle kış aylarında insanların en çok şikayet ettiği durumlardan biridir. Burunu nemli tutmak ve korumakla görevli olan mukus tabakasındaki artışın burun ve boğaz arasında kalarak rahatsızlık vermesidir. Geniz akıntısı ile bağlantılı olarak burun tıkanıklığı ve sonrasında nefes almak zorlaşabilir.
Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?
Kişiler sürekli boğazı temizleme isteği duyarlar. Öksürük artışı ve boğaz ağrısı yaşanır. Kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Geniz akıntısı kan içeriyorsa, bunun yanında yüzünüzde ağrı ve ateş varsa, 10 gün kadar bir zamandır bu sıkıntılarınız geçmiyorsa acilen bir doktora görünmenizde fayda vardır.
Geniz Akıntısı, Burun Tıkanıklığı ve Nefes Alamama Nedenleri Nelerdir?
- Enfeksiyon Hastalıkları: Bakteriler, virüsler gibi durumlar geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve nefes alamama problemleri yaratabilmektedir. Bakteriler nedeniyle olan hastalıklar ateş yapmaz iken; virüsler ateş yapmaktadır. Bu şikayetler için çeşitli ilaçlar verilerek önlemler alınır.
- Alerjik Durumlar: Vücut direnç sisteminin yabancı maddelere karşı verdiği alerjik tepkilerdir. Bu tepkiler sonucunda geniz akıntısı yaşanabilir.
- Soğuk Algınlığı: Üst solunum yollarını etkileyerek geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, nefes alamamak gibi sorunlar yaratabilir.
- Hamilelik: Bu süreçte geniz akıntısı görünmektedir.
- Sinüzit: Burun ve göz çevresinin iltihaplanmasıdır. Bunu yanında baş ağrısı, burunda akıntı, burun tıkanıklığı yaşanabilir.
- Vazomotor Rinit: Hassas burun etleri şişerek geniz akıntısına neden olur.
- Sıcak soğuk değişimleri geniz akıntısını arttırır.
- Diğer Nedenler: Hormonal bozukluklar, çok fazla baharat tüketimi, parlak ışık, doğum kontrol hapları, burunda yabancı cisim olması, doğum kontrol hapları, aşırı kuru, nemsiz ortam bu tür etkenlerde geniz akıntısını tetikleyerek, burun tıkanıklığı, nefes almak konusunda problemler yaratabilir.
Geniz Akıntısına Karşı Evde Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
- Bol bol sıvı ve bitki çayları tüketmek.
- Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak.
- Tuzlu su ile gargara yapmak.
- Evin nemli kalmasını sağlayarak kuru havalardan kaçınmak.
- Tozlu ve alerjen ortamlardan kaçınmak.
Geniz Akıntısı Tedavisi
Bunlar dışında doktor rahatsızlığınızın süresi, kan, gözlerinizde ıslaklık olup olmadığı gibi bulgularla hastalığın enfeksiyon, alerji, sünüzit gibi çeşitli durumları değerlendirerek ona göre bir tedavi yöntemi belirleyecektir.
Tanı için doktor tarafından BT(bilgisayarlı tomografi) çekilmesi istenebilir. Tedavi sonrasında genellikle doktor hap ve sprey gibi ilaçlardan faydalanmaktadır.
Alerji var ise ona göre bir tedavi yolu belirlenerek hastaya alerji testleri ve tedavi için çeşitli ilaçlar önerilebilir. Yaşlı hastalar için ilaç dozları ve tedavi yöntemlerinde doktorun uygun bulduğu değişiklikler yapılabilir.
Henüz yorum yapılmamış.