Geceleri Sürekli Kaşıntı Hali
Gece kaşıntısı, uyku düzenini bozan ve kişinin gergin uyanmasına neden olan rahatsız edici bir durumdur. Kaşıntılar sürekli ve şiddetli olduğunda günlük yaşam da olumsuz yönde etkilenmekte, yaşam kalitesi düşmektedir. Sürekli olarak aynı bölgede kaşıma refleksine bağlı olarak cildin tahriş veya yara olması durumu da ortaya çıkabilmektedir. Kaşıntı dış etkenlere bağlı olarak ya da tamamen psikolojik sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden nedeninin bilinmesi, araştırılması, tedavi için oldukça önemlidir.
Gece Kaşıntısının Nedenleri Nelerdir?
- Geceleri ortaya çıkan kaşıntıda temel faktör alerjenlerdir. İnsan cildi, oldukça hassas bir yapıdadır ve bünyesel faktörlere bağlı olarak çeşitli alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Kişiden kişiye değişen alerji faktörlerinin tespiti, kaşıntının giderilmesi bakımından önemlidir. Alerjik reaksiyonlar, daha çok cildin kimyasal ürünlere temas etmesi ile ortaya çıkar. Ciltte kaşıntıya ek olarak kızarıklık, pullanma ya da deri döküntüsü de gözlemlenebilir.
- Egzama ya da sedef türü cilt hastalıkları, gece kaşıntılarına yol açabilmektedir. Ellerde ve ayaklarda sürekli olarak kaşıntı egzama belirtisidir. Eklem bölgelerinde yoğun olarak kaşıntıya ve pullanmaya yol açan sedef hastalığı da geceleri uykudan uyandırabilmektedir.
- Geceleri ortaya çıkan kaşıntı, daha çok cilt yapısı çok kuru olan kişilerde meydana gelir. Cilt kuruluğu, bir rahatsızlık değilse de, önlem alınması gereken rahatsız edici bir durumdur. Uyku öncesinde kuruluk hissedilen bölgelere nemlendirici kremler uygulanması, nem oranının düşük olduğu bölgelerde uzun sür kalınmaması ve bol bol su tüketimi sağlanması kaşıntının azaltılmasında yararlı olabilir.
- İç organlarla ilgili rahatsızlıklar da vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntıya neden olabilir. Özellikle böbreklerle ilgili rahatsızlıklar ve çölyak hastalığında gece kaşıntıları gözlenir.
- Bazı ilaçların yan etkisi gece kaşıntıları olarak ortaya çıkabilir. Ağrı kesici ya da mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar ya da ağır antibiyotik ilaçlarda bu gibi bir yan etki meydana gelebilmektedir.
- Diyabet hastası olan kişilerde, diyabet kontrolden çıktığı zamanlarda kan şekerine bağlı olarak sinir hasarları görülebilir. Bu da gece kaşıntılarına neden olabilir.
Gece Kaşıntısının Tedavisi
Kaşıntılar birkaç defa ortaya çıkabildiği gibi, bağlı bulunduğu sebeple ilişkili olarak sürekli hale de gelebilmektedir. Bazı kaşıntılar ise tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir. Durumun tespit edilebilmesi için kaşıntının ne süredir devam ettiği, hangi belirtilerle ortaya çıktığı gibi detaylar tedavide oldukça önemlidir.
- Alerjik sebeplerle oluşan kaşıntının önlenebilmesi için alerjenlerin tespit edilmesi ve bunlardan uzak durulması yeterli olacaktır. Bunun için hastanede detaylı alerji testi yaptırılabilmektedir. İlaç kullanımı nedeniyle ortaya çıkan gece kaşıntıları, doktor tarafından verilecek muadil bir ilaçla ortadan kaldırılabilir. Yahut ilacın dozu düşürülebilir.
- Diyabet rahatsızlığında ise kan şekerinin kontrol altında tutulması, kaşıntıyı yok edecektir. Bu durumlar dışında halen gece kaşıntıları sürüyor ise, mutlaka uzman bir doktora gidilip muayene olunmalıdır.
İyi geceler edendim belirsiz belirsiz kaşıntılar başladı ve geçmiyor. En çokta çok sıcak olduğum zaman kaşınıyorum hemde tepeden tırnağa kadar ne yapmam lazım vana yardımcı olabilirmisiniz.
Merhaba Fatma hanım,
Konuyla ilgili en doğru bilgiyi almak için sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.