Fındık Nasıl Saklanır?
Kabuklu ya da iç fındık, saklama koşullarına son derece dikkat edilmesi gereken yağlı olduğu için bozulmaya son derece meyilli kuruyemişlerdir. Çok fazla neme maruz kalması halinde fındıklarda küflenme sorunu oluşur. Bu nedenle fındıkların neme maruz kalmayacakları bir yerde ve şekilde saklanması gerekmektedir.
Fındık Saklama Yöntemleri Nelerdir?
1-)Kabuklu ve İç Fındığın Muhafazası
- Kabuklu fındıklar, iç fındıklara nazaran daha iyi korunmakta ve daha uzun süre dayanmaktadır. Yağ oranı bir hayli fazla olduğu için kokuyu absorbe etme yetisine sahiptir. Bu nedenle kabuklu fındıkların muhafaza edildiği yerde ya da erzak dolabında soğan veya sarımsak gibi yoğun kokuya sahip besinlerin bulunmaması gerekir.
- Kabuklu fındıklar nemden uzak ve havadar bir yerde saklanmalıdır. Bunun için kapaklı kaplar ya da kavanoz gibi hava almayan malzemeler yerine hasır çanta yahut bez torbada saklanmaları daha uygundur. Bu şekilde kabuklu fındıklar 2 yıla kadar bozulmadan muhafaza edilebilirler.
- İç fındıkların ise korunma süresi ortalama altı aydır. Bu süreden sonra ilk olarak renginde kararmaya doğru bir değişiklik söz konusu olan iç fındıklar, 10. aydan itibaren de lezzetini yitirirler.
- İç fındıkların saklanabilmesi için en uygun yöntem, vakumlamadır. Vakumlu poşetlerde tıpkı kabuklu fındıklar gibi uzun süre (yaklaşık 18 ay) boyunca tazeliğini muhafaza edecektir.
- İç fındıklar derin dondurucuda da saklanabilir. Bunun için buzdolabı poşetlerine fındıklar doldurulduktan sonra havası mutlaka tamamen alınmalıdır. Bu şekilde iç fındıkların 8 aya kadar muhafaza edilmesi mümkün olabilmektedir.
2-)Kısa Süreli Muhafaza
Altı aylık bir süre için fındıklar muhafaza edilmek istendiğinde, pamuklu bez torbalara doldurulmaları yeterli olacaktır. Torbanın asıldığı yer havadar olmalıdır. Ancak bu yöntem kabuklu fındıklar için geçerlidir, iç fındıklar kısa bir süre sonra kararmaya ve tat olarak bozulmaya başlayacaktır.
İç fındıkların bu süre boyunca muhafaza edilmesi için saklama kapları yahut cam kavanozlar kullanılabilir. Ancak burada kilit nokta, iç fındıkların saklanma esnasında ışığa maruz kalmamasıdır. Aksi halde kısa sürede renk ve tat değişiklikleri meydana gelecektir.
3-)Uzun Süreli Muhafaza
18 aya kadar saklanmak istenen fındıklar için kabuklu ya da kabuksuz olarak yukarıda bahsi geçen vakumlama işlemi yapılabilir. Ancak iç halinde bu yöntemin kullanılması daha iyi sonuç verecektir. Kabukları kırıldıktan sonra derin dondurucuda saklamak da yine sık kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Kabuklu fındıklar ise 2 yıla kadar pamuklu bir torbaya konularak serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilebilir.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, henüz fındıklar taze iken yani kurumuş ancak üzerinden çok fazla zaman geçmemiş durumda iken tüketilmesi, besin değerlerinin de azalmamasını sağlayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.