Bilgi Yeriniz

Evde Koltuk Nasıl Kaplanır?

23.06.2018
2.719
Evde Koltuk Nasıl Kaplanır?

Koltuk, her evde kullanılan ve olmazsa olmaz eşyalardan bir tanesidir. Bir evin güzel görünmesinde olduğu kadar kullanıma uygun ve rahat oluşunda da koltukların etkisi oldukça fazladır. Aynı zamanda sağlık açısından da koltukların ortopedik oluşu, beli destekleyişi gibi faktörler son derece önemlidir. Farklı kullanım alanlarına ve kullanım amaçlarına göre farklı ebatlarda, farklı renklerde ve farklı kumaş türlerinde üretilen koltukların kumaş yüzeyleri zamanla değiştirmeyi gerekli hale getirebilir, bu durum genel olarak koltuk döşemesinin uzun vadeli kullanım sonucu eskimesi nedeniyle gerçekleşir.

Koltukların yeni bir döşeme kumaşı ile kaplanması, döşemecilerde yüksek fiyatlarla gerçekleştirildiği için birçok kişi koltukları kaplamanın alternatif yollarını aramaktadır. Koltukların evde bazı malzemeler edinilerek çok daha ekonomik bir biçimde kaplanması elbette mümkündür. Üstelik bu iş güzel bir aktivite ve el becerisi olarak da düşünülebilir. Bu işlem birkaç aşamadan oluşmaktadır.

Koltuk Ölçülerinin Alınması

Koltuğun ölçülerinin alınması, yapılması gereken ilk işlemdir. Koltuğun oturma bölümü ve kollarının ebatları mezura yardımı ile ölçülür. Bu işlem kumaşçılar yardımı ile de yapılabilir. Ancak ölçüler ile birebir değil, bir miktar daha fazla kumaş alınması tavsiye edilmektedir. Kumaş satın alınırken, koltukların fotoğrafı çekilerek de kumaşçıya gösterilebilir.

Kumaş satın alınırken büyük zımbalara sahip olan ve uygulama bakımından zorluk çıkarmayacak bir tel zımba aparatı ve silikon tabancası da edinilmelidir. Bu malzemeler kaplama esnasında bir hayli yardımcı olacaktır. Silikon, tabanca ile kullanıldığında kaplama sonrasında tutturulması gereken ya da ince işçilik gerektiren bölümlerde kullanım için ideal bir malzemedir. Yeni kumaş kaplaması üzerinde kullanılmak üzere kenarlar için koltuk filtresi de alınabilir. Bu malzeme silikon tabancası ile kaplama sonrasında kolayca yapıştırılabilir. Bunlara ek olarak kumaşları uygun parçalara ayırmak için bir de kumaş makası gerekli olacaktır.

Koltukların Kaplanması

  • Koltukların kaplanabilmesi için ilk olarak kullanılacak olan kumaş türü ve renk seçenekleri belirlenmelidir. Renk tercihi kişisel zevk doğrultusunda yapılabilir. Ancak kumaş seçimi için kumaşçıdan fikir almak gerekebilir. Bazı kumaş türlerinde tüylenme ya da toz tutma özellikleri bulunur. Kaplama sonrasında kullanım kolaylığı oluşması bakımından, uzun vadeli kullanım özellikleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
  • Kumaş seçimi yapıldıktan sonra, hangi bölgede hangi renkler ya da hangi desenlerin kullanılacağına karar verilmelidir. Kumaşın hangi noktalardan kesileceği, nasıl kullanılacağı gibi aşamalar kumaş parçalara ayrılmadan önce belirlenmiş olmalıdır. Kumaşın içte kalacak ve görünmeyecek olan arka tarafında tükenmez kalem ile birtakım işaretlemeler ve çizimler yapılması, işlemlerin çok daha kolay bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.
  • Kumaşın nasıl kullanılacağı belirlendikten sonra ahşap zımbası ile sabitleme aşamasına geçilir. Ancak zımbanın uygulama sırasında döşeme kumaşına değil ahşap iç mekanizmaya denk gelmesine gayret gösterilmelidir. Yalnızca kumaş üzerine uygulandığında yeterince güçlü tutmayan zımba, ilk kullanımda sökülebilir ve kumaş kayabilir. Kumaşın parça parça gerdirilmesi ve ardından zımbalama işlemine geçilmesi önemlidir.
  • Silikon tabancası ise kumaşın koltuğun alt ve arka kısımlarındaki sabitleme işlemleri için kullanılabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.