Bilgi Yeriniz

Dışkıda Beyaz Parça Leke

13.03.2018
20.818
Dışkıda Beyaz Parça Leke

Bebeklerde olduğu gibi yetişkinlerde de dışkıdaki değişiklikler, vücudun sağlığı ya da hastalıklar ile ilgili bilgi vermektedir. Dışkının renginin farklı olması, dışkıdan beyaz renk parça ve leke gelmesi, mukuslu dışkı oluşumu gibi durumlar genel itibariyle bağırsaklarla ilgili olumsuz durumların habercisidir. Özellikle dışkıda görülen ve sürekli hale gelen beyaz parçalar, ciddi bir durumdur ve muayene şarttır.

Dışkıda Beyaz Parça Leke Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

  • Bağırsaklarda meydana gelen tıkanıklıklar, beslenme yahut patolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu tıkanıklık sonucunda karın alt bölgesinde kramp ve ağrı söz konusu olabilir. Aynı zamanda bağırsaklardaki tıkanıklıklar, dışkılama sorununa da yol açabilir. Ya da kişi dışkılama esnasında ciddi anlamda acı ve ağrı hissedebilir. Bunun yanı sıra bağırsakların bir sebepten zedelenmesi durumunda da dışkıda beyaz leke ya da parçalar görülebilir.
  • Vücutta oluşan enfeksiyonel rahatsızlıklar, dışkı rengi, yapısı ve çeşitli değişikliklerle kendini gösterir. Enfeksiyonlardan kaynaklanan durumlarda, genel olarak dışkıda beyaz parçalar ve kırmızı renkte değişiklikler ortaya çıkabilir. Tedavi öncesinde, enfeksiyon oluşuna yol açan sebeplerin saptanması, etkili bir iyileşme süreci için bir hayli önemlidir.
  • Kişide zehirlenme belirtisi olarak da dışkıda parça ve lekelerin görülme olasılığı bulunmaktadır. Özellikle dışkının renginin anormal derecede değişmesi, farklı parçaların dışkı ile birlikte gelmesi, zehirlenme belirtilerindendir. Aynı zamanda kişinin midesinde bir ağrı hissi yoğun olarak ortaya çıkar. Buna ek olarak mide bulantısı ve kusma isteği ön plandadır. Zehirlenme, oldukça riskli ve hayati tehlikeye neden olan bir durumdur. Bu yüzden belirtiler fark edilir edilmez, acilen bir sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli işlemler yaptırılmalıdır.

Dışkıda Beyaz Parça Leke Tedavisi

Kişinin dışkısında ortaya çıkan leke ve beyaz parçalar, acilen tedavi edilmesi gereken, yukarıda bahsi geçen durumlar nedeniyle oluşmaktadır. Tedavi sürecinden önce, asıl neden tespit edilmelidir.

  • Bağırsaklarda tıkanıklık nedeniyle ortaya çıkan dışkı değişiklikleri, kolonoskopi kullanılarak tanılanabilir. Bağırsak tıkanmasına yol açan sebebin tespiti ise tedavi için hayli önem arz etmektedir.
  • Ortaya çıkan bulgular, enfeksiyon nedeniyle dışkı değişikliklerinin ortaya koymuş ise, ilaç tedavisi ile bu sorun ortadan kaldırılabilir. Aynı zamanda vücudun direnç kazanabilmesi için mineraller ve vitamin takviyesi de sağlanmalıdır.
  • Zehirlenmeden dolayı ortaya çıkan dışkı değişikliklerinde, kişinin zehirlenme derecesi ve hangi sebeple zehirlendiği önemlidir. Aynı şekilde, zehirlenmenin erken teşhisi de sağlıksal risk açısından oldukça önemlidir. Özellikle zehirlenmelerde, hastanın hikayesi dinlenmeli ve gerekirse mide yıkama işlemi yapılmalı, daha sonra kan temizlenmelidir. Kan temizleme işlemi esnasında vücuda serum yoluyla ilaç enjekte edilmesi de bir çözüm yolu olarak kullanılabilmektedir. Zehirlenme vakalarında, uzman hekimler tarafından hastanın bir ya da iki gece hastanede yatması gerekli görülebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.