Bilgi Yeriniz

Deri Ceketten Sigara Kokusu Nasıl Çıkar?

03.06.2018
4.569
Deri Ceketten Sigara Kokusu Nasıl Çıkar?

Sigara içilen ortamlarda birçok eşyaya sigara kokusu siner, bu koku bir süre rahatsız edici bir hale gelir ve ne yazık ki kalıcıdır. Bu kokunun temizlenmesi ise bir hayli zahmetli ve uzun süren bir işlemdir. Özellikle de sigara içilen bir ortamda, kıyafetlere koku siner. Bu koku hava ile temas ettiğinde büyük oranda kaybolsa da, deri ceket gibi bazı kıyafetlerdeki sigara kokusu bu kadar kolay çıkmayabilir.

Deri ceket kullanımı özen ister, sigara içilen bir ortamda az bir süre kalındığında bile cekete koku sinmesi kaçınılmazdır. Bunun sebebi, derinin kokuyu absorbe etme özelliğine sahip olmasıdır. Deri ceketin çamaşır makinesinde yıkanması ya da kuru temizlemeye verilmesi cekette deformasyona neden olduğu için tavsiye edilmez. Özellikle gerçek deri ürünlerin temizlik için özel bir bakımdan geçirilmesi gerekmektedir.

Deri Ceketten Sigara Kokusunu Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Deri montun sigara kokusundan arındırılmasında bazı adımların takip edilmesi önemlidir. Bu adımlara aşağıda yer verilmiştir.

1-)Havalandırma

Herhangi bir kokunun herhangi bir yerden çıkması için ilk yapılacak işlem havalandırmadır. Bu işlem deri ceketlerde de kullanılabilmektedir. Eğer çok fazla koku sinmiş değil ise havalandırma işlemi ceketteki kokunun temizlenmesi için yeterli olacaktır. Ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalan bir deri ceketin temizlenmesi için daha başka işlemlere de ihtiyaç duyulacaktır.

Deri ceket bir elbise askısına asılmalı, bu halde güneş almayan ancak havadar bir yere asılmalıdır. Bu şekilde bir gece ya da bir gün boyunca bekletilen ceketteki sinmiş sigara kokusu büyük oranda kaybolacaktır. Arada kontrol edilip koku gitmişse, ceket askıdan alınabilir de.

2-)Bulaşık Deterjanı Kullanımı

Deri ceketteki kokunun giderilmesi için bulaşık deterjanı kullanılabilmektedir. Bunun için;

  • İlk olarak bir kap ılık suyun içine birkaç damla bulaşık deterjanı eklenir ve pamuklu yumuşak bir bez bu ılık suda ıslatılır, sıkılıp nemli hale getirilir. Bezin deri ceketin yapısına zarar vermeyecek bir yapıya sahip olması çok önemlidir.
  • Ceket bu bezle yavaş hareketlerle iyice silinir ve temizlenir.
  • Su değiştirilerek bu işlem birkaç defa daha tekrarlanabilir.
  • Son olarak bulaşık deterjanı eklenmemiş bir başka kaptaki ılık suda ıslatılmış ve suyu iyice sıkılmış bir bez yardımı ile durulama işlemi gerçekleştirilir.

3-)Yeniden Havalandırma

Bulaşık deterjanlı su ile silinen deri ceket yeniden elbise askısına asılarak bir süre daha havalandırılmalıdır. Bu ceketin nemli kalmaması için gereklidir, aksi halde rutubet kokusu deri cekete sinecektir. Ceketin silme işlemi sonrasında derhal dolaba kaldırılması, ceketin kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır.

  • Kokunun çıkmaması durumunda ceket naftalinlenebilir, naftalin kokusu ise basit bir havalandırma işlemi ile kaybolacaktır.
  • Deri ceketin bulunduğu dolaba lavanta kesesi asılması, ceketin bu kokuyu içine çekmesini sağlayacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.