Bilgi Yeriniz

Burun Bakterisi

10.04.2018
4.322
Burun Bakterisi

Burun bakterisi, burun iç yapısında ortaya çıkan ve zararlı olabilen bir durumdur. Bu nedenle bakteri olup olmadığının tespiti sağlanmalıdır. Bu tespitin yapılması için hastaya burun kültür testi uygulanır. Bu test ile burun içinde bakteri ya da enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların olup olmadığının tespiti sağlanır. Genellikle bu yöntem burun iltihaplanmalarında, burun difterisi ve stafilokok adı verilen mikrop taşıyıcısı bireylerin tespit edilmesi için kullanılmaktadır.

Burun Kültürü İçin Örnek Alma

  • Burundan örnek alma işlemi, mutlaka işinin ehli uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Bu işlem genellikle hastanelerin kulak-burun-boğaz bölümlerinde gerçekleştirilmektedir.
  • Burun kültürü alma işlemi esnasında, özel steril malzemeler kullanılmalıdır. En yaygın şekilde kullanılan malzeme ise “eküvyon çubuğu” adı verilen, ucuna pamuk sarılmış ince tahtadan yapılmış bir çubuktur.
  • Kültür alınması için eküvyon çubuğu, bir tüpün içerisinden doktor tarafından çıkarılır ve burun deliğinde 2 cm kadar ilerletilir. Bu işlem enfeksiyonların bulunduğu bölgeye uygulanır.
  • Pamuğa mikroorganizmaların bulaştırılması sonrasında, eküvyon çubuğu test için laboratuara gönderilir.
  • Aynı şekilde burunda cerahat birikmesi söz konusu ise enjeksiyon yöntemi ile de çekilebilir.
  • Burun kültürünün son derece steril bir biçimde alınması çok önemlidir.

Burun Kültürü Nasıl Yapılır?

Laboratuarda, burun kültür örnekleri mikroorganizmaları açığa çıkaran materyaller kullanılarak mikroskobik incelemeler yapılır. Eküvyonlu çubuk, içinde bulunduğu cam kabından çıkarılır ve kültür, özel besiyerlere sürülür. Ekim yapılır. Sıcaklık, gerekli seviyede olmalıdır. Bu da etüv cihazı ile sağlanır. Kültür, bu eküv içinde 24 saat bekletilir ve ardından eküvde mikroorganizma üremesi olup olmadığına bakılır.

Eğer üreme söz konusu ise üremenin hangi mikroorganizma tarafından gerçekleştirildiği, ne tür bir mikroorganizma olduğu ve zararlı olup olmadığı tespit edilir. Bunları öldürmek ya da etkisiz hale getirmek için hangi ilacın kullanılması gerektiğinin belirlenmesi için antibiyotiğe duyarlılık ve identifikasyon gibi testler gerçekleştirilir. Kültürlerde genel olarak bakteri üremesi gerçekleşir. Üreyen madde mantar ise bunun hangi tür mantar olduğunun da tespit edilmesi gerekir.

Hastalıklara neden olan bir bakteri üremesi söz konusu değilse, bu durum rapora “normal burun florası üredi” şeklinde yazılır. Olumsuz bir üreme var ise bu üreyen organizmanın adı ve türü hakkında raporda bilgi verilir.

Genel olarak kültür örneği verildikten sonraki 2 ya da 3 gün içinde kültür testi sonucu alınabilmektedir. Eğer burun kültürü testinde üreme gerçekleşmemiş ise sonuç testin ertesi günü de alınabilmektedir.

Alınan sonuca göre, burun bakterileri hakkında detaylı bilgi edinilmiş olar ve tedavi sürecine en kısa sürede başlanır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.