Bozuk Kefir Nasıl Anlaşılır?
İnsan sağlığı açısında çok yararlı olan kefir, uzun yıllar önce Kafkasya’da yapılmaya başlanan ve daha sonra diğer ülkelere yayılan, ekşimsi bir tada sahip olan içecektir. Kıvamı koyu ve bol köpüklüdür. Faydaları saymakla bitmeyen kefir, sindirim sisteminde oluşan zararlı mikroorganizmaların temizlenmesini sağlar.
Aynı zamanda akciğerlere, kalp rahatsızlıklarına da çok iyi geldiği bilinmektedir. Bunlara ek olarak kansere karşı doğal bir koruma kalkanı sağlayan kefir, bağışıklık sistemini güçlendirir, zihinsel gelişime yardımcı olur ve diyabet hastalarında şeker dengesinin korunmasını sağlar. Ayrıca göz sağlığına faydası vardır. Böbrekleri çalıştırır ve vücudun gelişimine katkıda bulunur.
Kefir bu kadar yararlı bir içecek olmasına rağmen, bozulması durumunda da son derece zararlı bir hal almaktadır. Bozulduğu hemen anlaşılamayan kefir tüketildiğinde zehirlenmeye yol açabilir. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı, bozuk olmayan kefirin kokusu ve tadı iyi tanınmalıdır.
Kefirin Bozulduğunu Anlama Yolları Nelerdir?
- Normal şartlarda tadı eksi olan kefir, bozulduğunda çok daha eksi bir tada sahip olur. Bu aşamada, kefir yapımında kullanılan maya da son derece önemlidir. Bozuk maya ile mayalanan kefir, oldukça eksi bir tada sahip olacaktır. Bunun yanında her kefir aynı ekşilik oranına sahip olmayabilir de.
- Oldukça yoğun bir kıvama sahip olan kefir, ayran gibi homojen bir yapıdadır. Tam olarak sahip olduğu kıvam, sütten yoğun ve yoğurttan sulu şekildedir. Ancak kefir bozulduğunda, şeklinde bazı değişiklikler meydana gelir. Bozulmaya başlayan kefirde, homojen yapı yavaş yavaş kaybolmaya başlar. İçerisinde parça parça oluşumlar meydana gelen kefir, bozulmaya başlamıştır ve artık tüketilmemesi gerekmektedir.
- Bazı kefirlerde, bozulma salyalanma ile kendini gösterir. Kaşıkla bir parça alınır, kaşıkta salya gibi sümüksü bir yapı mevcut ise kefir bozulmuştur. Ancak bu durum ilk anda fark edilmeyebilir, bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
Kefir Mayasında Bozulma
Bazen kefir mayasında da zorumla görülebilir. Bunun temel nedenleri, hazırlanan malzemelerin yeterince temiz olmamasıdır. Aynı zamanda kefir mayasında çiğ süt kullanımı da mayada bozulmaya yol açan nedenlerdendir. Kefir mayasında bulunan tanelere elle temas, mayanın yapısında bozulmaya yol açabilir.
Kefir mayası bozulduğunda ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Kötü tat ve kötü koku,
- Aşırı yapışkan yapı,
- Tanelerin düz hale gelmesi,
- Renginin koyu sarı olması.
Bu belirtiler mevcut ise bu mayanın kullanılması tavsiye edilmez. Bunlara ek olarak kefir mayasının on gün ve daha fazla süre buzdolabında bekletilmesi, kefir mayasının oda sıcaklığında bekletilmesi, mayanın çok sıcak süte eklenmesi kefir mayasının istenen şekilde etki etmemesine ve bozulmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda dondurucuda saklanan kefir mayası kullanılmak istendiğinde, yapısal olarak değişikliklere maruz kalacağı için yapılan kefirin lezzeti ve faydaları normal olmayabilir.
Henüz yorum yapılmamış.