Böceklenmiş Tarhana Nasıl Temizlenir?
Hepimizin sağlık için kırmızı et, sebze olduğu kadar tarhana, nohut, bulgur, kuru fasulye gibi bakliyatları da tüketmesi gerekir. Mutfakta muhafaza edilen bakliyatın bulunduğu kaba, durduğu yere, kullanım ömrüne dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde böceklenme gibi bir sorunla karşı karşıya kalınabilir.
Böceklenmiş bakliyat hem yapılan harcamanın heba olmasına, hem bakliyatın bulunduğu yerde başka yiyecekler bulunuyorsa onların da böceklenebilmesine, böceklenen bakliyattan soğumamıza ve belki de bir süre tüketmememize sebep olabilir. Bakliyat böceklenmesinin önüne geçmek için alınacak birkaç önlem şu şekildedir:
- Öncelikle alınan bakliyatın arkasındaki yazılar dikkatlice okunmalı. Bakliyatın yöresine göre yerli ürün tercih edilmeli ve menşeinin nerede olduğuna bakılmalıdır.
- Bakliyat paketi açıldığında, burnunuza hoş olmayan, rutubetli, bayat bir koku çalınıyorsa hemen iade etmelisiniz.
- Açılan bakliyatın rengi kontrol edilmeli, bilindik renginden farklı bir haldeyse tüketmeye girişilmemeli.
- Marketlerde kimi zaman bakliyatta indirim olmasının sebebi ürünün son kullanma tarihinin geçecek üzere olması olabiliyor. Bu sebeple satın alırken çok dikkatli olunmalı.
Gelelim bakliyatların en turuncusuna, küçük büyük fark etmeksizin çorbasını severek yediğimiz: tarhana. Tarhana, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir besin olmakla birlikte, sağlıklı ve birçok hastalığa şifa niteliğinde bir bakliyattır.
Tarhana Nasıl Muhafaza Edilmeli?
Tarhanayı, kendisi için en uygun saklama koşullarında saklarsanız, böceklenme ya da bakteri oluşumunu en aza indirgersiniz.
- Öncelikle tarhanayı marketten alacaksanız kaliteli bir seçim yapmaya özen gösterin. Aksi halde katkı maddesine sahip olan tarhanayı ne kadar iyi saklamaya çalışırsanız çalışın, çok çabuk bir şekilde bozulabilecektir.
- Tarhana, cam kavanozlarda saklanabilir. Ancak cam kavanozda bulunduğunda haftada en az bir kez kavanozun kapağı açılarak havalandırılmalıdır. Çünkü hava akımına maruz kalması, tarhanayı neme karşı kuru kılacaktır ve küflenme oranını en aza indirgeyecektir. Bu sebeple, ilk tercihiniz %100 pamuklu bir bezden yana olsun. Böyle havadar bir bez içinde saklanan tarhananın ömrü uzayacaktır.
- Tarhana, kesinlikle sürekli güneş ışığı almamalıdır. Fazla nemli bir ortamda da bulunmamalıdır.
Böceklenen Tarhana Nasıl Temizlenir?
- Tarhananın böceklenmemesi için alacağınız ilk önlem, yukarıda da bahsedildiği gibi cam kavanozlarda ya da pamuk bezlerde muhafaza edilmesidir. Ancak bilinmelidir ki böceklenen bakliyatlar, genellikle ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu ifade eder. Dolayısıyla böceklenen tarhananızı da böceklerden ayıkladıktan sonra kullanabilirsiniz.
- Böceklerden arındırdığınız tarhananın içine bir miktar adaçayı ya da birkaç defne yaprağı koymak da bu sorunu kalıcı olarak çözebilir.
- Tarhanaları içinde bulunduğu kaptan, torbadan çıkardıktan sonra temiz ve kuru bir bez üzerine sererek gün ışığı alacak yerde birkaç saat bekletebilirsiniz. Böceklenme sorunu bu şekilde de ortadan kalkacaktır.
NOT: Tarhana en fazla iki yıl saklama ömrüne sahiptir. Muhafaza ömrü 2 yılı geçen tarhanaların tüketilmesi önerilmez.
Henüz yorum yapılmamış.