Bele Darbe Alınması
Oldukça hassas bir yapıya sahip olan bel bölgesi, darbeler karşısında da son derece dayanıksızdır. Buraya alınan herhangi bir darbe, omurlarda zedelenmeye yol açabilir. Bu da kalıcı hasar oluşmasına neden olabilir. Bu durumda hasarın şiddeti önem kazanmaktadır. Eğer hasar sonucunda bel çok ciddi bir zarar görmüş ise kişinin yürümesi risk altına girebilir.
Bele darbe alınması sonucu en yaygın görülen sorun belde ortaya çıkan disk kaymasıdır. Kronik bel ağrısının başlıca nedeni olan disk kayması başka sorunları da beraberinde getirebilir.
Bele alınan darbe, bazen cerrahi bir operasyon yapılmasını da gerektirebilmektedir. Özellikle de çok şiddetli darbeler sonucu oluşan kemik kırıklarında ameliyat zorunlu hale gelebilir. Ameliyat sonrasında ise uzun bir süre istirahat edilmesi son derece önemlidir.
Bele darbe alındığında, ilk anda hasar fark edilmeyebilir. Bu bölgede bazı şişlikler ve morarma durumu meydana geldiği takdirde, mutlaka bel bölgesinin tomografisi çekilmelidir.
Bele Alınan Darbe Tedavisi
İlk olarak darbe alındıktan sonra, mutlaka gerekli kontrol ve muayenenin sağlanması gerekmektedir. Darbenin boyutu anlaşıldıktan sonra gereken tedavi uygulanmaya başlanmalıdır. Orta dereceli darbeler ya da çok şiddetli darbeler sonucunda yürüme becerisi tamamen ortadan kaybolabilir. Bu nedenle hasardan hemen sonra kişinin mümkünse hiç hareket ettirilmeden tıbbi yardım alması gerekmektedir.
Bel bölgesinde ortaya çıkan darbe kaynaklı bir hasar sonucunda ameliyat genel olarak sorunun çözülmesini sağlamaktadır. Ameliyat gerektirmeyen durumlarda ise fizik tedavi uygulamaları ile hasarın tedavi edilmesi sağlanmaktadır.
Bele Darbe Alınması Sonrasında Uygulanabilecekler
Bele alınan darbenin boyutu tespit edilip ameliyat gerektirmeyen bir durum olduğu ortaya çıkmış ise genel olarak kişiye istirahat verilir. Bu sırada bireysel olarak yapılabilecek bazı uygulamalar da bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- İstirahat sırasında kişinin rahat etmesi son derece önemlidir. Rahat olan pozisyon, belde ağrı hissedilmeyen ve genellikle de belin boşlukta kalmadığı pozisyondur. Bel ağrısı yaşayan birçok kişide, sırt üstü yatıp bacakları kendine çekmek ve dizler bükülü halde kalmak işe yaramaktadır.
- Bel bölgesinin rahatlaması için soğuk veya sıcak kompres uygulaması da yapılabilir. Sıcak kompres iltihabın artmasına neden olacağı için ilk 48 saat yalnızca soğuk kompres tavsiye edilmektedir.
- Soğuk kompres yapılırken, dondurulmuş gıda paketleri bir havluya sarılarak kullanılabilir. Sıcak kompres için sıcak su torbası kullanılabilir. Aynı şekilde bir şişe içine konulan sıcak su da havluya sarılarak bel bölgesine konabilir.
- Ilık bir duş almak ağrının hafiflemesini sağlayabilir.
- Eczanelerde satılan ve genellikle hafif ağrılar için kullanılan ağrı kesiciler de beldeki ağrının giderilmesi için doktora danıştıktan sonra kullanılabilir.
- Kasların rahatlaması, beldeki ağrının hafiflemesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle rahatlamak, rahat hissetmek büyük önem taşımaktadır.
Henüz yorum yapılmamış.