Baldır Kasılması
Baldır, bacağın diz ile topuk arasındaki arka kısmında kalan bölümüne denmektedir. Baldır kasılması, gastrocnemius kasının zorlanmasıyla oluşabilmektedir. Gastrocnemius kası, iki başlı baldır kası adı da verilen, baldırın dış görüntüsünü belirleyen ve baldırın yüzeysel tabakadaki arka grubunu oluşturan kaslardan birisidir. Gastrocnemius kasının dıştan darbe almasıyla baldırda ciddi kasılmalar meydana getirebilmektedir. Ancak, baldır kasılmasının tek nedeni değildir ve bunun yanında birkaç neden daha bulunmaktadır.
Baldır Kasılmasının Nedenleri Nelerdir?
1-)Vitamin ve Mineral Eksikliği
Baldır kasılmasının en çok görülme nedeni, vitamin ve mineral eksikliğidir. Magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliği kaslarda kasılma meydana getirebilmektedir. Bunun yanında, susuzlukta kasılma nedenidir. Bu nedenle, bol su içmek fayda sağlayabilir.
2-)Darbe Alınması
Baldır bölgesine darbe alınması veya kasların herhangi bir şekilde baskıya maruz kalması baldırda kasılmalar meydana getirebilir. Bu nedenle, baldır bölgesinin incinme ve darbelerden korunması gerekmektedir.
3-)Spor Aktiviteleri
Bazen baldır bölgesindeki kasların aşırı kullanılması ve kaslara çok yüklenilmesi, baldır bölgesinde ağrı ve kasılmalar oluşturabilir. Çok yürümek, egzersiz yapmak ve sürekli ayakta iş görmek kasların yorulmasına neden olabilmektedir. Spor dallarında meslek edinenler, özellikle futbolcular, baldır kaslarının sürekli yorulmasından kaynaklı baldır kasılmasını daha çok yaşamaktadırlar. Bu durumlarda, istirahat etmek ve kas gevşeticiler kullanmak yeterli olabilmektedir.
4-)Sinir Sıkışması
Sinir sıkışması, sinirin üzerine yapılan aşırı baskı ve germe hareketleri sonucu oluşabilir. Sinir sıkışmasına bağlı olarak da baldır bölgesinde ağrı ve kasılmalar meydana gelebilmektedir.
5-)İyi veya Kötü Huylu Tümörler
Çok sık rastlanan bir durum olmasa da, iyi veya kötü huylu tümörler baldır bölgesinde ciddi kasılmalara neden olabilmektedir. Kasılmanın yanında bacağın hareket ettirilmesinde de zorluk meydana gelebilmektedir. Ancak, kasılmaların yanında başka belirtiler de göstermektedir. Baldırdaki kasılmalar çok şiddetli ve uzun süreliyse doktora gitmek gerekir.
Baldır Kasılmasının Tedavisi
- Sağlıklı beslenmek: Dengeli ve düzenli beslenerek, vitamin ve mineraller alınması fayda sağlayabilir.
- İstirahat: Çok fazla yorulan kasların dinlenmeye ihtiyacı olabilmektedir. Bu nedenle, kişinin yorucu aktivitelerden kaçınması ve istirahati önerilir.
- İlaç Kullanımı: Doktor tavsiyesi üzerine kas gevşetici ilaçlar kullanılması, ara sıra oluşan kasılmalar için uygun olabilmektedir.
- Sıcak Kompres: Kasılma olan bölgeye yaklaşık olarak 20 dakika boyunca uygulanacak sıcak kompres, kasılan kasları yumuşatarak açılmasında faydalı olabilmektedir. Sıcak kompres, kaslar açılana kadar 20 dakika arayla uygulanabilir.
- Masaj yapmak: Baldır bölgesine yapılan masaj, bölgedeki kasılmanın azaltılmasına ve kasların gevşemesine yardımcı olabilmektedir.
- Fizik tedavi: Sürekli kendini gösteren kasılmalar, uzman doktor kontrolü altında uygulanan fizik tedavi yöntemleriyle iyileşme gösterebilmektedir.
Kasılmanın nedeni tespit edilemiyorsa, kasılmanın oluşumunda psikolojik bir neden yatıyor olabilir. Psikolojik nedenlerden dolayı oluşan kasılmaların tedavisi için psikiyatri doktoruna görünülmelidir.
Bunların yanı sıra, ciddi hastalıklarda tam teşhis için uzman doktora gidilmesi gerekir. Gerekli görülürse, son olarak cerrahi operasyonlar gerçekleştirilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.