Anne Sütü Ne Zaman Kesilir?
Anne sütü bebeğin ilk birkaç ayında hatta bazen birkaç senesindeki en temel besinidir. Anne sütü bebek için gereken tüm besini sağlar ve bu sebeple mucizevi bir besindir. Bebeğin beslenme ihtiyacını gidermesinin yanı sıra, bebeği hastalıklara karşı da korur, yani bebeğin ilk aşısı olur. Bebekleri her türlü hastalıktan, enfeksiyondan koruyan anne sütü, çok sıcak havalarda su ihtiyacı bile doğurmaz. Ayrıca emzirme anne ve bebek arasında kurulacak sevgi bağı için en iyi iletişim aracıdır.
Bebeğin en azından ilk 6 ayında anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir. Anne sütü gerekli olan tüm vitaminleri, besinleri barındırdığı ve bebeği hastalıklardan da koruyacağı için bu süreçte bebeğe su bile verilmesi gerekmez. Fakat ilk 6 ay sonrasındaki süreçte, gıda takviyesi verilmeye başlanmalıdır. Bu gıda takviyeleri ile birlikte anne sütü, ilk 24 ay boyunca verilmelidir.
Anne Sütü Ne Zaman Kesilir?
Bu hususlarda her annenin merak ettiği konu, anne sütünün ne zaman kesilmesi gerektiğidir. Genel olarak tavsiye edilen yukarıda bahsedildiği gibi ilk 24 ay anne sütü verilmesidir. Ancak bazı durumlarda anne sütünün daha erken kesilmesi gerekebilir. Kimi zaman annenin sütü yetmeyebilir, emzirmeden ötürü anne aşırı derecede halsiz kalabilir. Stres veya başka sebeplerden anne sütü kesilebilir. Bu istenmeyen durumlar dışında, annenin bir rahatsızlık geçirmesi ve ilaç kullanması durumunda da anne sütünün kesilmesi gerekebilir. Çünkü anne sütü aracılığıyla annedeki hastalık ya da kullandığı ilaç, bebeğe geçebilir.
Anne sütünü kesmek için verilecek belirli bir zaman dilimi yoktur. Anne sütü ne kadar geç kesilirse, inek sütüne de o kadar geç başlanacağı için anne sütü mümkün olduğunca bebeğe verilmelidir. Anne sütünü kesme zamanı tamamen anne ve bebeğin hazır olmasına bağlıdır. Bebeğin aniden sütten kesilmesi, onun için bir travma yaratabilir. Emzirme sadece bir beslenme ihtiyacı değil, daha önce de söylediğimiz gibi bir iletişim aracıdır da. Emzirmeyi birden kesmek psikolojiyi de kötü etkileyebilir.
Bebek emzirmeyi düzenli olarak alıyorsa, uyku konusunda problem yaşamıyorsa, gelişimi normal seyir ediyorsa, normal, katı ve taneli gıdalar tüketebiliyorsa emzirme devam edebilir. 2 yaşına kadar da sürdürülebilir. Fakat bebek, anne sütü dışında bir besini reddediyor ise, sürekli emmek istiyorsa ve dengesiz bir kilo alma durumu varsa doktora başvurulmalıdır.
Anne Sütünden Kesme Nasıl Yapılmalıdır?
- Bebeği memeden keserken bilinmesi gereken en önemli husus, bebeğin bunun sebebini anlayamayacak olmasıdır. O ana kadar her istediğinde, ihtiyaç duyduğunda ulaşabildiği anne memesi birdenbire ona yasaklanmıştır. Bu sebeple, memeden kesme işlemi birden yapılarak fiziksel ve psikolojik açıdan travmatik bir etki yaratmak yerine, kademeli olarak yapılmalıdır. 2-3 haftalık bir süreçte yapılabilir.
Seçilecek zaman, anne için de bebek için de hazır hissettikleri bir zaman olmalıdır ve doktorun onayından geçmelidir. Bebekte diş çıkarma, hastalık, bakıcı değişimi gibi süreçler yaşanıyorsa anne sütünden kesme ertelenmelidir. - İlk yapılacak şey, günde ne kadar meme emiyor ise onu azaltmaktır. Kademeli denilen şekilde, ilk 1-2 haftada birer öğün azaltılmalıdır. Bununla birlikte emzirme süresi de eğer normalde 10 dakika ise 5 dakikaya düşürülmelidir. Emzirme sonrasında da yaşa uygun bir ek gıda verilmelidir.
- Emzirmenin yapılmadığı öğünde bebek huzursuz olacağı için ilgisini başka yöne çekmek uygun olacaktır. Örneğin, oyun oynamak, başka sevimliliklerle yemek yedirmeye çalışmak, müzik gibi.
- Uykudan önceki gece emzirmesini de kesmek gerekir. Anne göğsünde bebeği uyutmaya çalışmak onun için daha rahatlatıcı olabilir. Fakat gece öğünlerini kesmek anne için en zoru olabilir. Bu sebeple sona bırakılabilir.
Henüz yorum yapılmamış.