Bilgi Yeriniz

Alt Çene ve Dudakta Hissizlik

28.03.2018
4.081
Alt Çene ve Dudakta Hissizlik

Endişe verici bir durum olan alt çene ve dudak hissizliği, uyuşma ve karıncalanma ile kendini belli edebilir. Bunun yanı sıra ağız ve alt çene bölgesinde iğne batma hissi de meydana gelebilir. Bu durumun sebepleri araştırılmalı ve mutlaka uygun bir tedavi uygulanmalıdır.

Alt Çene ve Dudakta Hissizlik Nedenleri Nelerdir?

  • Vücutta kalsiyum oranının azalması ve buna bağlı olarak kemiklerde zayıflama meydana gelmesi, çene bölgesinde hissizlik ya da uyuşma olarak ortaya çıkabilmektedir.
  • Psikolojik anlamda rahat olmayan, sürekli olarak ya da kısa süreli ancak yoğun bir biçimde strese maruz kalan kişilerde, alt çene ve dudak hissizliği meydana gelebilir. Bunun yanında duygu değişimleri, aniden heyecanlanma, aşırı öfkelenme gibi faktörler de bu durumu tetikleyebilir.
  • Sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıkların ortaya çıkması, sinirlerde hasar oluşumu veya sinir sıkışması durumlarında dudaklarda ve alt çenede hissizlik oluşabilmektedir. Sinir sıkışması durumunda yüz bölgesi genel olarak etki altında kalmakta olup, boyun bölgesindeki sinirlere kadar bu durum yayılabilir. Bu durumun temel nedeni, sinir sisteminde ciddi bir hasar meydana gelmesidir. Sinir hasarı, daha çok travmatik olaylar sonucunda oluşmaktadır.
  • Dişlerle ilgili sorunlar nedeniyle çene ve dudak bölgesinde hissizlik durumu görülebilmektedir. Özellikle implant tedavisi sonrasında hissizlik şikayetine sık sık rastlanmaktadır. Bunun yanında diş ağrısı da ağız ve çene bölgesinde geçici olarak bir hissizlik oluşmasına yol açabilmektedir.
  • Yüz felci, alt çene ve dudak uyuşması – hissizliğinde etkili olan bir rahatsızlıktır. Her ne kadar tam anlamıyla bir tedavisi bulunmasa da, etkilerinin azaltılması mümkün olabilmektedir.

Alt Çene ve Dudakta Hissizlik Tedavisi

Birkaç günden daha fazla süren çene ve dudak hissizliğinde, kişinin mutlaka doktora gitmesi ve bu konu ile ilgili tetkikleri yaptırması gerekir. Doktor tetkikler sonucunda tanı koyar ve tedavi sürecine başlanır.
Çene ve ağız bölgesinde hissizliğin en aza indirilebilmesi için bireysel olarak da bazı işlemler yapılabilir. Kalsiyum içeren besinlerin beslenme programına eklenmesi, süt ve süt ürünlerinin olabildiğince sık bir biçimde tüketilmesi, kemiklerdeki kalsiyum miktarının artmasını sağlayarak hissizlik sorununun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Stres faktörleri ile karşı karşıya kalındığında papatya çayı, rezene çayı ya da ıhlamur gibi sinirlerin gevşemesine yardımcı olarak bitki çayları tüketmek de faydalı olabilmektedir. Aynı şekilde kan dolaşımının hızlandırılması için yüz bölgesine genel bir masaj yapmak da etkili olabilmektedir.
Yüz felci nedeniyle ortaya çıkan ağız ve çene uyuşması ya da hissizliğinde ise mutlaka uzman bir doktor tarafından tedavi işlemleri uygulanması önerilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.