Bilgi Yeriniz

Ben Etrafında Kararma

11.04.2018
3.342
Ben Etrafında Kararma

Her insanda çeşitli boyutlarda ve çeşitli büyüklüklerde var olan ya da zamanla oluşan benler, genetik faktörler ile doğrudan ilgilidir. Normal durumlarda, et benleri dışındaki benler, güneşten doğrudan olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Benler normal şartlarda kişi için bir tehlike arz etmez. En fazla estetik açıdan rahatsız edebilir. Ancak bazen benlerde ortaya çıkan değişimler ciddi hastalık belirtileri olarak kabul edilmelidir.

Benler Riskli mi?

Ben renginde değişiklik, ben etrafında kararma ya da kızarma varsa mutlaka bir doktorun muayenesi ve müdahalesi gerekir. Belerde ortaya çıkan değişiklikler başta cilt kanseri olmak üzere birçok olumsuz durumun belirtisi olabilmektedir. İlk fark edildiğinde müdahale edildiğinde, etrafında kararma ya da renk değişimleri olan benler alınarak kısa sürede sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Bu sayede riskli ve bünyeye ağır gelen tedavi yöntemleri uygulanmaksızın sorun halledilmiş olur. Ancak değişimler geç fark edilirse, kişinin hayatı tehlike altına girebilir. Genellikle benlerin alınması işlemi öncesinde lokal anestezi uygulaması yeterli olmaktadır.

Doğuştan gelen ve kişinin vücudunda var olan benler de risk yaratabilecek potansiyele sahiptir. Benler farklı tiplerde ve yapılarda olabilmektedir.

  • Leke türü benler lentigo,
  • Derinin ortasına dek inen benler dermal nevus olarak adlandırılmaktadır. Bu benlerde cilt kanseri oluşma riski oldukça düşüktür.
  • Normal benler displastik isimleriyle anılmaktadır. Displastik benler, melanom adı verilen riskli kanser oluşumu bakımından tehlikeli olabilmektedir.

Bunların dışında, güneşin etkisiyle deri üzerinde oluşan ben türleri de bulunmaktadır. Aynı şekilde doğuştan gelen ve üzerinde kıl oluşumu gözlemlenebilen benler konjenital benlerdir, bu benler ile ilgili şüpheli bir durumda, bunların çıkarılması gerekebilir. Bu nedenle takip edilmeli ve üzerinde değişiklik olup olmadığı gözlemlenmelidir.

Tehlikeli Benler

Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan ve rengi koyu olan benler ile oynanmaması çok önemlidir. Eğer ben üzerindeki kıllar rahatsız edici derecede fazla ise bu kılların alınması değil, makasla kesilmesi daha uygundur. Aksi halde hücre köklerinde travma oluşabilir ve hücreler kanserli hücrelere dönüşebilir.

Kanser riski taşıyan ben gruplarından biri de ayak tabanlarında ve ellerde bir anda ortaya çıkan benlerdir. Bu bölgelerde oluşan ben yapılarına “akral melanom” ismi verilmektedir. Ve bunlar iç organlarda dahi etkiye sahiptir. Genital bölgedeki benler de gözlemlenmeli ve olası bir kararma veya renk değişiminde dermatoloji uzmanına gitmek gerekir.

Doktor tarafından ben takibinin sağlanması işlemi dermatoskoplar ile yapılmaktadır. Bu uygulama benin risk haritasını çıkararak kanser riskinin olup olmadığının görülmesini sağlamaktadır. Bu sayede müdahale edilip edilmeyeceği de doktorlar tarafından kesin olarak bilinebilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.