Bilgi Yeriniz

Çürük Diş Baş Ağrısı Yapar mı?

10.04.2018
3.397
Çürük Diş Baş Ağrısı Yapar mı?

Dişlerde çürüme, ağız içi bakımının düzenli ve olması gerektiği biçimde yapılmaması, dişlerde iltihaplanma ya da enfeksiyonel durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Diş çürümesi sonucunda kişi çok şiddetli diş ve çene ağrısı ya da baş ağrısına maruz kalabilir. Çürüme için önlem alınmaması halinde kulak ve başta da şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir.

Dişler çürümeye başladığında, sinir uçları beyne sinyal gönderir ve bu da kişide diş ağrısı olarak açığa çıkar. Bazı diş çürükleri, diş içinde ya da diş etlerinde iltihaplanmaya ve apse oluşumuna neden olabilmektedir. Oluşan apse sonucunda yanakta şişme, konuşamama gibi durumlar açığa çıkabilir. Önlem alınmayan diş çürükleri, dişin kaybedilmesine kadar devam eden bir sürecin başlamasına neden olacaktır. Bazı çürük ağrıları, doğrudan baş ağrısı oluşumunda etkili olabilmektedir.

Diş Ağrısının Başa Vurması Tehlikeli mi?

Dişlerdeki ağrı baş bölgesinde hissedilecek kadar şiddetli ise kişinin en kısa zamanda doktora gitmesi gerekir. İlk olarak çürük, içi temizlenerek dolgu yöntemi ile tedavi edilir. Eğer çürümenin boyutu fazla ise kanal tedavisi yöntemi kullanılarak sinir uçları etkisiz hale getirilir. Ancak çok ileri boyuttaki çürüklerde, dişin çürümesi kaçınılmazdır. Günümüzde birçok insan diş çektirme korkusu yüzünden dişlerini kaybetmektedir. Diş ağrısı ilk hissedildiğinde doktora gitmek ve tedavi olmak, dişin kurtulmasını büyük oranda sağlayacaktır.

  • Sinüzit rahatsızlığına sahip olan kişilerde, kış mevsiminde baş ağrısının yanı sıra şiddetli diş ağrıları da ortaya çıkabilmektedir. Çünkü sinüzit, bir bölgedeki ağrının bir başka bölgeye geçmesini kolaylaştırmaktadır.
  • Çürüklerin çok şiddetli ağrılara yol açması sonucunda, dişin kaybedilmemesi için mutlaka diş doktoruna gidilmesi gerekir. Aksi halde birden fazla dişin kaybedilmesi de söz konusu olabilir.
  • Diş ağrısı için rastgele antibiyotik kullanımı oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle yalnızca doktorun bilgisi dahilinde ilaç alınmalıdır. Aynı şekilde iltihaplanma söz konusu ise antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ancak ilaç süresi boyunca içilip tamamlandığında, ağrı ortadan kaybolduğu için dişçiye gidilmemesi büyük bir hatadır ve antibiyotik kullanımını da boşa çıkarır. Bu nedenle gerekli işlemlerin yapılabilmesi için ilaç bitiminden kısa bir süre sonra doktora gidilmesi gerekmektedir.

Diş Ağrısında Tetikleyici Unsurlar

Dişlerde ortaya çıkan ve hafifçe kendini belli eden bir ağrının artması bazı durumlarda söz konusudur. Özellikle tüketilen besinleri çürüğün ve ağrının şiddetini artırmaktadır. Çok soğuk sıvı ya da katı besinlerin tüketilmesi sonucunda sızı ve diş ağrısı kaçınılmazdır. Aynı şekilde yemek yeme esnasında çürük içine kaçan parçacıklar temizlenmediğinde de çok şiddetli bir diş ağrısı sorunu meydana gelebilmektedir. Tüm bunlara ek olarak diş ve ağız içi temizliğinin yapılmaması, dişlerin fırçalanmaması, ağrının gittikçe şiddetlenmesine yol açacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.