Bilgi Yeriniz

Ellerde ve Ayaklarda Kaşıntı

07.04.2018
6.674
Ellerde ve Ayaklarda Kaşıntı

Ellerde ve ayaklarda ortaya çıkan kaşıntı, uzun süreli ya da sıklıkla devam ettiğinde oldukça rahatsız edici bir hal almaktadır. Kaşıntı seviyesinin çok fazla olması, kişinin uyku düzeninin bozulmasına yol açabildiği gibi gerginlik ve stres faktörüne de dönüşebilir. Kaşıntı genel olarak ilk olarak akla deri rahatsızlıklarını getirse de, ciddi içsel bir sorun nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak alerjen maddeler dolayısıyla ortaya çıkan el ve ayak kaşıntısının asıl nedeni mutlaka belirlenmeli ve bu doğrultuda bir tedavi süreci uygulanmalıdır.

El ve Ayak Kaşıntısı Nedenleri Nelerdir?

Kaşıntı ile birlikte deride kızarıklık ortaya çıkıp çıkmadığı, kaşıntının ne sıklıkla ortaya çıktığı ya da ne derecede rahatsızlık verdiği gibi detaylar, tetkik ve tanı aşaması için hayli önem taşımaktadır. Temel olarak kaşıntıya yol açan etmenler şöyle sıralanabilir:

  • Kişinin bağışıklık sisteminde alerjik reaksiyonlara yol açabilecek olan besinler, kimyasal ürünler ya da kozmetik ürünleri, vücut ile temas halinde kaşıntıya yol açabilir. Alerjik nedenlerle meydana gelen kaşıntıda kızarıklık ve sıkça kaşınan bölgede kabarıklıkların görülmesi, beklenen semptomlardır.
  • Kuru bir cilde sahip olan kişilerde ya da su tüketiminden kaçınan kişilerde, cilt kuruluğu sorununa bağlı olarak sıkça kaşıntı meydana gelebilmektedir. Genellikle cilt kuruluğu tedavisinde cildin kaşınan bölgelerine, özellikle eklem bölgelerine, ellere ve ayaklara nemlendirici su bazlı kremler uygulanarak ve yeterince su tüketimi sağlanarak sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
  • Ellerde ve ayaklarda mevsim geçişlerine ve yaz dönemlerinde artan veya ortaya çıkan kaşıntının temel nedenlerinden bir tanesi de böcek ısırıkları olabilir. Yaz gecelerinde sivrisineklerin ısırıklarına maruz kalan kişilerde el ve ayaklar ile kol ve bacaklarda kaşıntı sorunu birkaç güne kadar devam edebilir. Bunun yanında tanımlanamayan böceklerin ısırıkları da bedensel olarak reaksiyon ve kaşıntı ortaya çıkmasına yol açabilir.
  • Mantar ve egzama gibi deri hastalıkları ile sedef hastalığı da ciltte kaşıntıya neden olabilir. Bunlar arasında mantar sorunu ellerde, ayaklarda ve saç derisinde kaşıntı olarak ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkların tedavisi cildiye alanında uzman doktorlar tarafından yapılabilmektedir.

Ellerde ve Ayaklarda Kaşıntı Tedavisi

Kaşıntıya yol açan temel nedenlerin belirlenmesi için öncelikle kişiye yaygın olarak hemen her sağlık kuruluşunda yapılabilen detaylı alerji testi uygulanmalı ve hastanın hangi maddelere alerjisi olduğu tespit edilmelidir. Ardından durum tespit edilebilecektir. Alerjik maddelerden kaynaklanan kaşıntılar, bu maddelerden kaçınılması ile ortadan kalkacaktır.

Deri hastalıkları için uygun tedavi yöntemleri doktor tarafından belirlenmelidir. Doktor tarafından, uygun krem ya da ilaçlar hastaya sağlanmalı ve hasta tarafından bu krem veya ilaç mutlaka çok düzenli bir şekilde cilde uygulanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.