Silikon Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?
Oldukça güçlü bir yapıştırıcı özelliğe sahip olan silikon, farklı türlerde ve yapılarda piyasada satışa sunulmaktadır. Sıcak silikon, daha dar bir kullanım alanına sahipken, sonradan kuruma özelliğine sahip silikon, kullanıldığı yeri sağlamlaştırma ve uygulama bakımından daha kolay olma gibi özelliklere sahiptir. Ancak ıslak silikon, uygulama esnasında kolaylıkla başka yerler bulaşabilir ve temizlemek gerekebilir. Özellikle kıyafete bulaşan silikonun temizlenmesi oldukça zordur.
Silikon Bulaşan Kıyafetin Temizliği
- Uygulama sırasında kıyafete değen silikon oldukça can sıkıcıdır. Bu kıyafetin su ile temas ettirilmesi halinde, leke çok daha kalıcı bir hal alabilir. Bu nedenle ıslatmaktan kaçınılması gerekmektedir.
- Silikon bulaşan kıyafetin, bu bölgesine bir miktar aseton dökmek etkili bir çözüm olabilir. Ancak kesinlikle elle çitileme ya da sürtme gibi işlemler uygulanmamalıdır. Bu yalnızca silikonun daha çok bulaşmasına neden olacaktır. Yapılması gereken, asetonun silikon değen bölgeye tampon hareketlerle uygulanmasıdır. İşlem esnasında serilen kıyafetin alt kısmına da temiz bir bez konmalı ve fazla asetonu, silikonu emmesi sağlanmalıdır.
- Aseton beklenen etkiyi göstermezse ya da bulaşan silikon yayılmış durumda ise tiner kullanımı önerilebilir. Ancak kıyafette renk değişikliği ya da aşınma gibi olumsuz durumların oluşmaması için, kıyafetin küçük ve görünmeyen bir bölümünde tinerle deneme yapılması önemlidir. Kıyafet zarar görmeyecek bir kumaş ve renge sahip ise kokusuz, selülozik tiner uygulaması denenebilir. Lekeli bölgeye tiner uygulandıktan sonra leke çıktıysa, kurumaya bırakılmalı ve daha sonra kıyafet yıkanmalıdır.
- Aseton ve tiner kullanımı esnasında dikkatli olunması gerekmektedir. Bunlar yanıcı yapıda olduğu için ve içeriklerinde kimyasallar oldukça fazla olduğu için eğer mümkün ise temizleme işlemi açık havada gerçekleştirilmelidir. Bu maddelere uzun süre maruz kalmak baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
- Eğer bu iki yöntem de leke çıkarmaya yetmiyorsa, kıyafetin kuru temizleme yöntemi ile temizlenmesi önerilir.
- Kıyafete bulaşan sıcak silikon ise, soğuduktan sonra sertleşmesi beklenerek, elle çekip çıkarılması sağlanabilir. Ancak bu durumda, kıyafetin tüylerinin de yolunma olasılığı vardır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tadilat ya da tamirat işlerinde çok çabuk bulaşabilme özelliğine sahip olan silikonun kıyafetten temizlenmesi için makineye atılması kesinlikle önerilmemektedir. Özellikle yüksek sıcaklıkta yıkandığında silikon bulaşığı sıcak suyun etkisi ile çok daha geniş bir alana yayılabilir. Aynı zamanda başka çamaşırlarla temas eserse onlara da bulaşabilir. Bu nedenle tadilat ya da tamirat gibi işlerde, eski kıyafetler yahut iş için ayrılan kıyafetlerin giyilmesi önerilmektedir. Bu kıyafetlerde silikon bulaşması sorun yaratmayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.