Bilgi Yeriniz

Kekin Piştiği Nasıl Anlaşılır?

09.07.2018
2.546
Kekin Piştiği Nasıl Anlaşılır?

Çay saatlerinin vazgeçilmezi kekler, yapımında bazı püf noktalar uygulanmadığında dışından bakıldığında pişmiş gibi görünüyor olsa da içi hamur kalabilir ya da kek hiç kabarmayabilir. Bu gibi durumlarda keki direkt olarak atmak yerine değerlendirebilirsiniz. Ama yine de hiç böyle bir şey yaşamamak adına kek yaparken birkaç ayrıntıya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kekin Piştiği Nasıl Anlaşılır?

Kekin piştiğini aslında anlamak çok kolaydır. Aşağıda belirteceğimiz maddeleri kullanarak kekin pişip pişmediğini kolayca anlayabilirsiniz.

  • Kek pişmeye başlar başlar tüm eve kekin kokusu yayılacaktır ve bu koku ilk başlarda çiğ bir kokuyken olmasına yakın daha tok bir kokuya dönüşmektedir. Buradan kekinizin piştiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.
  • Kek yaptıktan sonra sürekli olarak fırının camından kekin kabarıp kabarmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.
  • Biraz öncede bahsetmiş olduğumuz gibi kekin dışı güzel bir şekilde kabarmış olsa da içi hamur kalabilmektedir. Keki fırından çıkardığınızda bir sürpriz yaşamamak adına bir bıçak yardımıyla kekin ufak bir tarafını delip pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Ve bu şekilde erken müdahale yaparak en başında hamurun çiğ kalmasına engel olabilirsiniz.

Kek Yapılırken Uygulanması Gereken Püf Noktalar

  • Kek yapılırken daha malzemeleri çırpma esnasında, yani yumurtayı koyduktan sonrasında mikser kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Yumurtadan sonra koyacağınız malzemeleri ekledikten sonra eliniz ile çırpmanız kekin kabarmasına yardımcı olacaktır.
  • Kek yapılırken es geçilen bir uygulama da, fırının kek pişirmeden öncesinde ısınmasını sağlamaktadır. Kabarmış ve pişmiş bir kek için kekin hamurunu çırpmaya başladığınız sırada fırını keki pişirdiğiniz derecede açıp ısıtmalısınız.

Pişmemiş Keki Nasıl Değerlendirebilirsiniz?

Bazen ne kadar dikkat ederseniz edin, bir anlık dalgınlık ile unuttuğunuz bir malzeme ya da yeterince çırpmamanız bile kekinizin pişmesine ya da yeterince kabarmamasına engel olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda üzülmeyin. Çünkü kekinizi farklı bir şekilde değerlendirebilir ve yine lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.

Şunu da belirtmek gerekir ki, eğer kekinizin içinin hamur olduğunuz baştan fark ettiyseniz birkaç yerden küçük delikler açarak pişmesini sağlayabileceğiniz gibi arada kekinizi çevirebilirsiniz.

  • Pişmemiş olan kekinizle küçük kek topları hazırlayabilirsiniz. Bu kek toplarını yaparken öncelikle pişmemiş olan kekinizi parçalara ayırmanız gerekmektedir. Sonrasında krem şanti ya da krema ile bu keki iyice karıştırdıktan sonra küçük top haline getirebilirsiniz. Tabii bu arada kenarda çikolata eritmelisiniz. Bu toplar hazır olduğunda eritmiş olduğunuz çikolataya bulayarak bir tepsiye dizip buzdolabında soğumasını sağlayabilirsiniz.
  • İkinci bir alternatif olarak ise, pişmeyen kekinizi yine ufalıyorsunuz. Bu işlemden sonra kakaolu ya da sizin tercihinize göre puding pişirmelisiniz. Bir kasenin içine koyduğunuz kek parçalarının üzerine puding, sonra en üste tekrar kek parçalarını koyabilirsiniz. Buzdolabınıza soğuması için bırakabilirsiniz ve sonucunda muazzam bir tatlı yapmış olacaksınız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.