Bilgi Yeriniz

Güvelenmiş Halı Nasıl Temizlenir?

30.06.2018
4.207
Güvelenmiş Halı Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız halılar yalnızca evlerde değil, aynı zamanda ofislerde de kullanılmaktadır. Isı tasarrufu sağlamasının yanı sıra dekoratif de bir görünüm sunan halıların kullanımı, kullanılacak odanın boyutlarına ve renk seçeneklerine uygun olarak tercih edilmektedir.

Üretim özellikleri ve kullanılan malzemelere göre çeşitli özelliklere sahip olan halılar, tüyleri yönünde hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle temizlik ve halı bakımı doğru şekilde, ihmal edilmeden yapılmalıdır. Aksi halde halılarda deformasyon söz konusu olabilir.

Halılar doğru şekilde temizlenmediğinde yahut uzun süre bakımları yapılmadığında, güvelenme sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Güvelenen halıların temizliği ise normal halıların temizliğinden çok daha zahmetli bir hal almaktadır. Güvelenmiş haldeki halıların temizliği birkaç yöntem kullanılarak yapılabilmektedir. Bu yöntemler aşağıda sıralanmaktadır.

Güvelenmiş Halı Nasıl Temizlenir?

1-)Halının Süpürülmesi

Güvelenmiş haldeki halıda süpürme işlemi ilk işlem olarak gerçekleştirilmelidir. Güvelerin iyice alınabilmesi için emiş gücü yüksek olan bir elektrikli süpürge ile süpürme işlemi yapılmalıdır. Eğer elektrik süpürgesinin çekiş gücü düşük olursa, güveler yeterince iyi şekilde çekilmeyebilir. Gerekli hallerde halı birden fazla defa süpürülebilir. Bastırarak ve detaylı bir süpürme aşaması önemlidir.

2-)Sirkeli Su Kullanımı

Süpürme işleminden hemen sonra içerisine sirke de eklenmiş bir kova su hazırlanmalı ve halının büyüklüğüne göre 2 bardak su 1 bardak sirke oranı, bu orana sadık kalınarak çoğaltılmalıdır. Büyük boy bir halı ise bir şişe suya bir şişe sirke eklenmelidir. Sirkeli su hazırlandıktan sonra güvelenmiş durumdaki halının üzerine bu su iyice serpilir ve halının çok fazla ıslanmadan nemlenmesi sağlanır.

3-)Fırçalama

Sirkeli su serpilen halı, sert kıllı bir fırça ile iyiden iyiye fırçalanmalıdır. Halının türüne uygun bir fırçanın tercih edilmesi, halının zarar görmemesi bakımından oldukça önemlidir.

4-)Havalandırma

Sirkeli su ilen fırçalama işleminden sonra, halı iyice havalandırılmalıdır. Zaten fırçalama işlemi ile tüyler iyice kabaracağı için halı tüyleri araları da havalanmaya müsait bir hale gelecektir. Bu işlem için halının açık bir alanda ya da balkon gibi kirlenmeyeceği bir alanda havalandırılması ve kurumasının sağlanması gerekmektedir. Havalandırma işlemi aynı zamanda bazı kişiler için rahatsız edici olabilen sirke kokusunun da uçup gitmesini sağlayacaktır.

Halı Güveleri Hakkında Bilgiler

  • Halı güveleri genellikle halının tozlu ya da bakımsız olması sonucunda oluşur.
  • Genel olarak halıya bir zarar verdikten sonra fark edilirler. Halı güveleri, halının tamamını kemirerek yiyip bitirebilecek potansiyele sahiptir.
  • Halıların nemli ve havasız bir yerde saklanması durumunda güve üremesi çok daha hızlı gerçekleşir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.