Bilgi Yeriniz

Kırılan Kemik Eskisi Gibi Olur mu?

23.03.2018
4.920
Kırılan Kemik Eskisi Gibi Olur mu?

Kemiğin bütünlüğünde çeşitli sebeplerden meydana gelen bozulmalara, kırık adı verilir. Kemiğin yalnızca bir bölümünde bütünlük bozulmasıysa, çatlak oluşumu olarak ifade edilir.

Çoğunlukla alınan sert darbeleri takiben meydana gelen kemik kırıklarına en fazla kol ve bacaklarda rastlanır. Bu uzuvlarımızı günlük hayatta aktif şekilde kullandığımızdan hasar ve darbe almaya dolayısıyla kırık veya çatlak oluşumlarına daha müsaittir.

Kırık Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Kemik kırılması kendisini şiddetli ağrı ve acı hissi ile belli eder. Böyle bir durumda kalındığında öncelikle sakinlik korunmalı ve kırık bölge kesinlikle fazla hareket ettirilmeden, sabit tutulmalıdır. Uzman doktor tarafından müdahale yapılmadan önce kesinlikle aksi bir işlem uygulanmamalıdır.

Sağlık ekiplerince kırık durumunda en çok uygulanan tedavi yöntemi ise alçıdır. Kırık kemik alçıya alınarak kaynaması tetiklenir ve kemiğin sabitliği korunmuş olur.

Kırık Kemik Ne Kadar Sürede Kaynar?

Kırılan kemik eskisi gibi olur mu ve kemiğin kaynama süresi ne kadar gibi pek çok soru kazazedeler tarafından merak edilmektedir. Kırığın iyileşme süresi; kırığın ne denli ciddi olduğuna ve tam olarak kemik bütünlüğü bozulmasının(kırığın) vücutta hangi bölgede olduğuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak 6 ila 10 hafta arasında kemiğin kaynaması ve kemiğin eski haline dönmesi beklenir. Daha ciddi ve şiddetli kırık vakalarında ise bu süre 10 aya kadar dahi uzayabilmektedir. Bu konuyla ilgili en detaylı bilgiyi uzman doktorunuzdan alabilirsiniz.

Kırığın İyileşme Belirtileri Nelerdir?

Kırılan kemik alçıya alındıktan sonra düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmeli ve iyileşme süreci bir uzman tarafından mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Kırılan kemiğin başlıca iyileşme belirtileriyse; ağrıların azalması, morlukların ve kızarıklıkların azalması, alçı tedavisi sonrası meydana gelen ödemlerin yavaş yavaş yok olması bulgularıdır. Aynı zamanda kişi kırık bölgeyi(bacak veya kol uzvunu) daha rahat ve acısız hareket ettirebildiğini hissediyorsa, iyileşme süreci yolunda gidiyor demektir.

Kırık Kemikte Alçı Varken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Alçının yapıldığı materyale bağlı olarak alçılı bölgeyi sudan uzak tutmak gerekebilir. Özellikle boz alçı materyalinden yapılmış alçıların sudan kesinlikle ama kesinlikle uzak tutulması önerilir.
  • Düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmeli ve kırık kemiğin iyileşme süreci uzman tarafından yakından takip edilmelidir.
  • Alçı işlemi yapıldıktan sonraki ilk günlerde alçılı bölgede ağrı ve şişlikler meydana gelir. Bu tarz şikayetleri olabildiğince azaltmak adına alçılı bölgenin kalp seviyesinden yukarıda tutulmasına özen gösterilmelidir.
  • Kırılan kemiğin kaynama süresinde tüketilen besinler de oldukça önemlidir. Alınan gıdalar kırık bölgeyi iyileştirici olabileceğinden bol bol protein içerikli besinler tüketilmelidir.
  • Kaynama tam anlamıyla doğru gerçekleşmeden ve iyileşme süreci tamamlanmadan, alçı kesinlikle çıkartılmamalıdır. Özellikle alçı çıkarma işleminin bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından yapılması, çok daha ciddi ve büyük problemlere yol açabilir. Bu konuda temkinli ve dikkatli olmakta yarar vardır.

Kırılan Kemik Eskisi Gibi Olur mu?

Kemik kırıldıktan sonra eski haline dönüp dönmeyeceği ve kemiğin eski işlevselliğini kazanıp kazanmayacağı merak konusudur. Alçı işlemi doğru uygulandıysa ve kırık bölgelerde kaynama düzgün şekilde gerçekleştiyse, kırılan kemik eski işlevselliğine ve bütünlüğüne kavuşur. Yani sorunun cevabı olarak; “doğru bir tedavi ve kaynama sonrasında kırılan kemik eski işlevselliğine ve fonksiyonuna kavuşabilir.” diyebiliriz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.