Turşu Suyu Neden Bulanık Olur?
Turşu, günümüzde evlerde sıklıkla hazırlanmakta olan bir gıdadır. Genellikle yemek öğünlerinde katık olarak kullanılır ve doğru şekilde hazırlanması halinde çok lezzetli olur. Ancak turşu suyu bazen bulanık olabilir. Bu da turşunun lezzetini gölgede bırakan bir sorun haline gelebilmektedir. Bu durum turşuda kullanılan malzemelerden yapılış usulüne kadar birçok nedenden ileri gelebilir. Turşular hazır olarak da satışa sunulsa, bulanıklık sorunu zaman içinde ortaya çıkabilmektedir.
Turşu Suyunda Bulanıklık Nedenleri Nelerdir?
- Turşu suyunun bulanık olması, kullanılan malzemelerden kaynaklanıyor olabilir. Kullanılması gereken ancak eksik kalan bir tek malzeme bile turşu suyunun bulanmasına yol açabilir.
- Turşu yapımında olmazsa olmaz malzemelerden bir tanesi, sirkedir. Sirkenin çok az eklenmesi ya da turşuya hiç eklenmemesi, suyun berraklığının kaybolmasına ve suyun bulanık bir hale gelmesine neden olacaktır. Sirkenin çok fazla kullanılması sonucunda ise hem turşu yenemeyecek kadar ekşi olabilir hem de sirke keskin olduğu için malzemelerde erimeye yol açabilir, buna da çok dikkat edilmelidir.
- Turşu suyunun bulanık olmasının nedenlerinden bir tanesi de, turşuya eklenen suyun musluktan alınmasıdır. Musluk suyunun bulanık olması en önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle hazır su ya da arıtılmış su kullanılması önerilir.
Turşu Yapımında Püf Noktalar
- Turşu evde kurulacaksa, mutlaka temiz arıtılmış su kullanılmalıdır. Bu sayede turşuda bulanıklık olmayacak, ayrıca görsel olarak da turşu berrak olacaktır. Musluk suyu aynı zamanda turşunun tadının bozulmasına da yol açabilir.
- Turşu kurulurken tuz kullanımı çok önemlidir. Suyunun zamanla bulanık bir hal almaması için yemek tuzu değil, kaya tuzu kullanılması gerektiği bilinmelidir. Kaya tuzu günümüzde birçok markette satışa sunulan, kolayca edinilebilen bir malzemedir.
- Turşuya eklenecek olarak sebzeler ya da meyveler muhakkak taze olmalıdır. Aynı zamanda, turşu kabına bu meyve ve sebzeler konmadan önce çok iyi bir biçimde yıkanması gerektiği de unutulmamalıdır.
- Turşuya nohut eklenmesi de püf noktalardan biridir. Çiğ haldeki bir avuç nohutun turşuya eklenmesi, turşu kabının dibine konması, turşunun daha kısa bir süre içinde olgunlaşmasını ve tüketime hazır hale gelmesini sağlayacaktır.
- Çok büyük boyutlarda meyve ve sebzenin turşuya eklenmesi, turşunun olma hızını ve lezzetini de büyük oranda etkileyecektir. Özellikle domates, salatalık, acur gibi ürünlerin muhakkak çok küçük boylarda olmasına özen gösterilmelidir.
- Turşunun uzun süre kullanılabilmesi ve yüzeyinde barlanma sorunu oluşmaması için olgunlaşıp kapağının açılmasından sonra turşunun mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Aksi halde içindeki sebze ve meyveler yumuşayacak, turşunun yüzeyi bembeyaz bir barla kaplanacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.