Bilgi Yeriniz

Mantar Kaç Dakikada Pişer?

24.05.2018
4.651
Mantar Kaç Dakikada Pişer?

Sebze grubundan sayılan mantarlar, birçok açıdan oldukça faydalı besinlerdir. Mantarlar, içerdikleri yüksek protein değeri nedeniyle protein kaynağı olan etin alternatifi olarak bilinirler. Kanser ve obezite gibi günümüz hastalıklarına karşı vücut direncini arttıran D vitaminini de bolca bünyelerinde barındırırlar. 375 gram mantar günlük ihtiyacımız olan D vitamini ihtiyacının %25’ini karşılamaktadır.

Mantarlar, kanser hastalığından korunmada ve bağışıklığı kuvvetlendirmede antioksidan özelliğe de sahiplerdir. Mantarların istiridye mantarı, trüf mantarı, kültür mantarı gibi birçok çeşitleri bulunur. Bu mantarların kimisi yenilebilir, kimisi ise zehirlenmelere dahi yol açabilir.

Mantar Zehirlenmesi

Mantar zehirlenmesi genellikle doğada yetişen, zehirli madde barındıran şapkalı mantarların kurutulmuş, konserve olarak çiğ ya da pişirilmiş halde tüketilmesi sonucu karşılaşılabilen bir durumdur. Mantar zehirlenmeleri ölümle dahi sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Bu sebeple mantar tercih ederken zehirli olmayan kültür ve istiridye gibi mantarları tüketmeye özen göstermekte fayda vardır.

Mantar zehirlenmeleri sonrası kusma, bulantı, ateş gibi belirtiler görülür. Eğer mantar tükettikten sonra bu tip belirtiler yaşanıyorsa, derhal bir doktora başvurulması gerekir. Bunun dışında marketten alınan paket mantarlar da buzdolabında maksimum 1 hafta kadar muhafaza edilmelidir ya da bu süre içerisinde tüketilmelidir. Soğukta bu kadar süre bekleyen mantarın vitamin ve mineral içeriği de yok denecek kadar aza iner. Bu sebeple taze tüketmekte fayda vardır.

Mantar Kaç Dakikada Pişer?

Mantarlar, içeriğindeki besin değerlerinin zarar görmemesi açısından iyi bir zamanlamada pişirilmelidirler. Mantar, pişerken suyunu bırakacağı için çabucak pişebilecek bir yiyecektir. Bu özelliğinden ve pratik tarifleri sebebiyle mutfaklarda yaygın bir şekilde tercih edilirler. Lezzet performansı da pratikliğiyle doğru orantılıdır.

Mantarın pişirme süresi mantar çeşidine ve pişirme şekline göre değişkenlik gösterebilir.

  • Fırında Mantar Pişirme: Fırında yapılan birçok mantar tarifi bulunmaktadır. Bu çeşitlilik mantarın pişme süresini de değiştirir. Mantarın şapka kısmını ayrı olarak ya da mantarları bir bütün olarak, kısacası istediğiniz şekilde ve boyutta fırın tepsisine dizerek pişirebilirsiniz. Mantarları dilediğiniz boyut ve şekilde kesip dizmeyi düşünüyorsanız, damak zevkinize uygun baharatlar ile de harmanlayabilirsiniz ya da üzerlerine biraz yağ ve kaşar dökebilirsiniz. Fırında pişireceğiniz mantarlar için ortalama 220 dereceyi tercih edebilirsiniz. 20-30 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır.
  • Tavada Mantar Pişirme: Genellikle mantar sote ve daha birkaç mantar tarifi için tava kullanılır. Tavada pişireceğiniz mantarları mutlaka 3-4 parçaya ayırmanız gerekir. Her tür mantarı bölmeniz gerekeceği için pişme süresinde pek bir farklılık olmayacaktır. 15 dakika kadar bir sürede tavada mantar pişirebilirsiniz. Tercihen orta ateşte ya da kısık ateşte pişirmeniz önerilir.

NOT: Mantarın piştiği, kararmaya başlamasından anlaşılabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.