Bilgi Yeriniz

Çekyat Temizliği Nasıl Yapılır?

23.05.2018
2.338
Çekyat Temizliği Nasıl Yapılır?

Oturma odasında en fazla kullanılan eşyalardan bir tanesi olan çekyatlar, sık kullanıldıkları için aynı zamanda en fazla kirlenen eşyalardır. Ancak çekyatların temizliği sanıldığı kadar zor değildir. Uygulanacak birkaç yöntemle çekyatlar tertemiz olabilir. Bu yöntemler aşağıda sıralanmıştır.

Çekyat Temizliği Nasıl Yapılır?

1-)Beyaz Sabun

Hem ekonomik hem de uygulaması son derece kolay olan beyaz sabunla çekyatların temizlenmesi, oldukça etkili sonuçlar alınmasını da sağlamaktadır. İlk olarak bir kova ya da leğene ılık su hazırlanır, içine beyaz sabun eklenip köpürtülür. Bunun için bebek çamaşırlarının yıkanmasında kullanılan beyaz sabun rendesi de kullanılabilir.

Hazırlanan sabunlu su, bir bez veya temiz bir havlu kullanılarak çekyat üzerine uygulanır. Bez, çekyata iyice bastırılmalıdır. Daha sonra sadece suda yıkanmış bir başka bezle çekyat yeniden silinerek durulanması sağlanır. İşlem sona erdiğinde, çekyatın bulunduğu odanın pencereleri açılarak çekyatın iyice kuruması sağlanır.

2-)Arap Sabunu

Kumaş çekyatlarda büyük oranda etkili temizlik sağlayan Arap sabunu da temizlik için ideal bir malzemedir. Bu yöntemle çekyat temizliği şu şekilde yapılmaktadır:

  • İlk olarak sıcağa yakın ılık su hazırlanır.
  • Hazırlanan suya bir miktara Arap sabunu eklenir. Sıvı veya katı Arap sabunu bu işlem için kullanılabilir.
  • Arap sabunu eklenmiş olan su iyice köpürtülür.
  • Temiz bir bez hazırlanan suda ıslatılarak çekyatın tüm kumaş yüzeyleri bu bezle iyice silinir.
  • Silme işlemi sona erdikten sonra temiz bir su hazırlanır ve başka bir temiz bez bu suda ıslatılıp nemli bırakılarak çekyat yeniden silinir.
  • Kuruması için pencereler açık bırakılır.

3-)Sirke

Çekyatların temizlenmesi için sirke de doğal bir malzeme olarak kullanılabilmektedir. Sirke, mikrop kırıcı özelliğe sahip olduğu için genel olarak evde temizlikte sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Sirkeyle çekyat temizliği için öncelikle yine sıcak su hazırlanır ve içine bir miktar sirke eklenir. Sirkenin kokusu rahatsız ediyor ise elma sirkesi kullanmak daha doğrudur, üzüm sirkesine göre kokusu daha hafiftir. Bunlara ek olarak beyaz sirke de kullanılabilir.

Hazırlanan sirkeli suyun içinde temiz bir bez ya da havlu ıslatılır, suyu sıkılır ve daha sonra çekyat bu bezle tamamen bastırılarak silinir. Arzu edilirse daha sonra durulama suyunda yıkanmış bir başka bezle çekyat bir kez daha silinebilir ancak bu çok önemli bir işlem değildir. Çekyatın kuruması için pencereler açıldığında sirke kokusu bir süre sonra ortadan kaybolacaktır.

Kullanılan her üç yöntemde de çekyatın işlem sonrasında güzel kokması için durulama suyuna az miktarda çamaşır yumuşatıcısı eklenebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.