Ağızda Pas Tadı
Ağızda hissedilen pas tadı ya da metalik tat, bazı hastalıklar nedeniyle oluşabildiği gibi çevresel bazı faktörler nedeniyle de meydana gelebilmektedir. Genellikle ağızdaki pas tadı, bazı belirtilerle birlikte ortaya çıkar.
Ağızda Pas Tadı Nedenleri Nelerdir?
Hafif ya da ciddi bazı nedenlerle ağızda pas tadı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:
- Sinüslerde tıkanıklık, dişlerle ilgili rahatsızlıklar, ağızda bir nedenle meydana gelmiş enfeksiyon, ağız hastalıkları, kötü tat oluşmasına yol açan etmenlerin başında gelmektedir.
- Böbrek yetmezliği ya da diyabet gibi rahatsızlıklarda sistematik bir rahatsızlık durumu söz konusudur ve bu hastalıklara sahip olan kişilerde ağızda pas tadı hissedilebilmektedir.
- Ağız ve çevresindeki sinirlerde ortaya çıkan bir sıkışma ya da sinirlerde hassasiyet oluşması da tatlardaki algılama durumunu değiştirmektedir.
- Kadınlarda gebelik döneminde hormonsal önemli değişiklikler meydana gelir ve bunlara ek olarak tat ve kokulara karşı da bir hassasiyet oluşur. Alınan farklı tatlardan bir tanesi de pas tadı olabilir.
- Vücutta bulunan metallerin miktarı çok fazla ise, vücudun bir alarmı olarak ağızda pas tadı hissedilebilir.
- Alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerde, sinüsler oldukça hassas bir yapıdadır. Bu da besinlerden metalik bir tat alınmasına neden olabilmektedir.
Ağızda Pas Tadı Tedavisi ve Öneriler
Ağızda pas tadı sürekli olarak hissediliyor ise, büyük olasılıkla bir tat bozukluğu durumu söz konusudur. Eğer bu duruma bir hastalık yol açmakta ise, mutlaka tedavi gerekir. Pas tadı uzun müddet devam ediyorsa, mutlaka uzman bir doktora gidilmesi ve kan değerlerine baktırılması gerekmektedir. Ancak çeşitli hormonsal durumlar ya da bedenle ilgili hastalık dışı bir durum nedeniyle pas tadı alınmakta ise bazı önlemler alınabilir.
Baharatlı besinler, damak tadının yeniden yerine gelmesine yardımcı olmaktadır. Ancak bu tür besinler midesinde bir rahatsızlığı olmayan kişiler için ağızdaki tada iyi gelmektedir. Reflü ya da ülser gibi rahatsızlıkları olan kişilere baharatlı, tuzlu ya da yağlı besinler önerilmez.
Besinlerin soğuk halde tüketilmesi, ağızdaki pas tadının hissedilmemesini sağlayabilir. Bunun yanında turşu, limon suyu ya da çeşitli soslar da bu tadın maskelenmesine yardımcı olacaktır. Metalik tat ya da pas tadı et tüketimi sonrasında meydana geliyor ise etin marine edilmesi işe yarayabilir. Ağızda hissedilen pas tadının sebebi kırmızı et ise yani et tüketiminden sonra bu tat ortaya çıkıyor ise, et değiştirmek de faydalı olabilir. Protein ağırlıklı beslenmeye yardımcı olacak yumurta, balık, süt ürünleri ya da fasulye gibi besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.