Bilgi Yeriniz

Parkedeki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

18.05.2018
3.675
Parkedeki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Parke üzerinde oluşan ve hiç sevilmeyen boya lekeleri, hem görsel açıdan rahatsız eder hem de damladığı yerde inatçı bir lekeye dönüşür. Bu nedenle parke türü yüzeylerde, boya lekelerinin nasıl çıkarılması gerektiği bilinmelidir.

Parkedeki Boya Lekesini Giderme Yöntemleri Nelerdir?

1-)Tiner Kullanımı

Boyanın çözünmesi için kullanılabilecek en etkili malzemelerden bir tanesi tinerdir.özellikle laminant parke üzerindeki boya lekelerinin çıkarılması için kullanıma uygundur. Selülozik tiner koku ve renk bırakmadığı için lekelerin çıkarılması için tavsiye edilir ancak sentetik tiner de lekeleri kolaylıkla temizleyecektir. Uygulama sonrasında odanın ve genel olarak evin havalandırılmasına da özen gösterilmelidir.

2-)Aseton Kullanımı

Parkelerin üzerindeki boya lekelerinin çıkarılması için aseton da kullanılabilir. İçerdiği kimyasallar ile özellikle akrilik türü boyaların temizliğinde rahatlıkla kullanıma uygundur. Su bazlı bir yapıda olduğu için rahatsız edici bir kokuya yol açmayan bir boya olan akriliğin temizlenmesi için bir pamuk ya da bez üzerine bir miktar aseton dökülür ve bölge birkaç defa bu bezle silinir.

3-)Pudra Kullanımı

Boya lekesi laminant parke üzerinde oluşmuş ise dökülen yağlı boya ise pudra kullanımı da yardımcı olacaktır. Boya kurumadan önce üzerine dökülen pudra, lekeli bölgeye yayılır ve daha sonra bir beze etil alkol – kolonya dökülür. Pudralı yağlı boya kalıntısı bu bezle ovalanarak temizlenir.

4-)Boyanın Kazınması

Parkelerde kullanıldığında riskli olabilen kazıma yöntemi, bazı durumlarda gerekli olabilmektedir. Laminant parkedeki boya kalıntıları jilet yahut maket bıçağı ile temizlenebilir. Ancak dikkatli olunmaması halinde, parkede çizikler ve derin yarıklar meydana gelebilir.

Hangi Boya Nasıl Temizlenir?

1-)Su Bazlı Boyalar

Laminant parke üzerine su bazlı bir boya damlamış veya leke bırakmış ise, mutlaka ilk olarak ıslak bir bezle silinmesi gerekir. leke kuru halde ise üzerine bir miktar tiner püskürtülerek daha sonra yine nemli bir bezle silme işlemi gerçekleştirilebilir.

2-)Plastik Boyalar

Duvar badanası yapılırken yere damlayan plastik boyalara, ilk anda müdahale edilmesi bir hayli önemlidir. ilk önce bölgedeki fazla boya alınır ve daha sonra leke üzerine biraz amonyak dökülür. Son olarak bölge nemli bir bezle silinir.

3-)Yağlı Boyalar

Yağlı boyanın ilk döküldüğü anda iz bırakmaması için üzerine pudra dökülmelidir. Daha sonra bir beze bir miktar ter dökülerek boyalı parke silinir. Eter de lekenin çıkmasını sağlamazsa, boya üzerine amonyak dökülmelidir.

4-)Kurumuş Durumdaki Boyalar

Kuruyan boyalı bölge, ilk olarak süpürülür ve daha sonra boya kalıntıları asetonla ıslatılır. Kurumuş boyalar için leke çıkarıcı spreylerden kullanmak da gerekebilmektedir. Islatılan boya kalıntıları bir süre sonra yumuşayacak ve kolayca temizlenecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.