Bilgi Yeriniz

İrmik Kabızlık Yapar mı?

16.03.2018
12.683
İrmik Kabızlık Yapar mı?

Bebeklerin beslenmesinde anne sütü ile beslenme döneminin sona ermesi ve ek gıda ürünlerine geçilmesi sırasında, geçiş gıdası olarak kullanılan gıdalar arasında irmik de yer almaktadır. Ek gıdaya başlangıç zamanı, bebeğin kaç aylık olduğuna, ne kadar süre anne sütüne devam ettiğine ve boy – kilo durumu gibi etkenler de dikkate alınarak belirlenir. Ek gıdaya geçişle ilgili bebeğin hazır olması son derece önemlidir. Bu yüzden anne kafasına göre bilinçsizce hareket etmemelidir. Ek gıdalara geçme dönemi hakkında doktordan bilgi alınabilir ve bu doğrultuda adım atılabilir.

Genellikle ilk olarak verilen meyve ve patates püreleri, pirinçten hazırlanan lapa ve bunların yanında irmik kullanımı oldukça pratik olmaktadır. Ancak bu tür gıdalarda, kıvam son derece önemlidir. İrmik, pirinç lapası ya da pürelerde çok fazla su olmadığında ve katı bir lapa bebeğe yedirildiğinde, kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Çok cıvık olması halinde ise bebeğin ishal olmasına yol açabilir. Her iki durumda da bebekte anormal bir huzursuzluk, ağlama, sızlama, sürekli kıpırdanma ve dışkılama sorunu gibi durumlar ortaya çıkar. Bebekte kabızlık söz konusu olmuş ise mutlaka sıvı tüketmesi sağlanmalı ve bu öğünlerin dengesi bu şekilde sağlanmalıdır.

Bebeklerde İrmik ve Kabızlık

 

İrmiğin kabızlığa neden olup olmadığına yönelik net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak aşırı tüketilen her besin gibi irmik yahut irmik helvasının çok fazla tüketilmesi sonucunda bağırsaklarda susuzluk sorunu meydana gelebilir ve bu da kabızlıkla sonuçlanabilir.

  • Özellikle bebeklerde, irmikle yapılmış bir lapanın çok koyu kıvamlı olmaması gerekir. Koyu bir irmik lapası verilmesi halinde ise meyve püresi gibi lifli besinler de yanında bebeğe verilmeli ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışması sağlanmalıdır.
  • Bebeğin susuz kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Anne sütüne de devam eden bebeklerde bir öğün ek gıda bir sonraki öğünde anne sütü şeklinde gidildiği takdirde bu denge sağlanabilir.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde, annenin bağırsak durumundan bebek de etkilenir. Anne sütü ile artık ilişiği kesilmiş olan bebeklerde ise destekleyici sulu gıdaların takviyesi bebeğin rahat dışkılamasını sağlayacaktır.

Yetişkinlerde İrmik Kabızlık İlişkisi

İrmik, yetişkin bireylerde de kabızlığa yol açabilir. Aşırı tüketilen tüm besinler bağırsak düzenini ve olması gereken sistemi bozarak kabızlık veya ishal durumuna neden olabilir. Bu yüzden irmik de kararında tüketilmeli, çok katı kıvamda değil, orta sertlikte olmalıdır. Çok fazla irmik tüketimi söz konusu olmuş ise mutlak surette lifli besinler tüketilmeli, bol bol vücuda sıvı alınarak bağırsakların normal seyrinde çalışmaya devam etmesi sağlanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.