Sağ Boşlukta Batma Oluyor
Sağ boşlukta batma dediğimiz his, hemen hemen herkesin başına gelmekte olan bir durumdur. Sağ taraf denirken aslında bahsedilen kısım tam olarak kaburganın sağ tarafıdır.
Kaburga, yassı ve ince kemiklerden oluşan bir kemik topluluğudur. Vücudumuzda, boyun ve karın boşluğu arasında, ön kısımda yer alır. Kaburga, kalp ve akciğer gibi hayati fonksiyonları yerine getiren organları korusa da, gerçek görevi nefes alış veriş sırasında akciğere destek sağlamaktır. Vücudumuzun ön kısmını dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı korurken, iç tarafında bulunan organları da tehlikeden korur. Bir nevi kafes sistemi gibi düşünebilirsiniz.
Kalp ve akciğer dışında içinde olan diğer organlar ise karaciğer, safra kesesi, sağ böbrek, kalın bağırsağın bir kısmı da bulunur. Bu batma hissi genelde bu organlarla ilişkili de olabilir. Çoğu zaman büyük ağrılara, sancılara ve uykusuz gecelere neden olabilir.
Sağ Boşlukta Batma Hissinin Nedenleri Nelerdir?
- Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu ağrının sebeplerinden biri ise kaburganın içerisinde yer alan organlardan kaynaklanmasıdır.
- Tükettiğimiz besinler ve hazımsızlık bu ağrıya sebep olabilir
- Yemek borusu ve midenin işlevlerinin düzgün yapamamasından kaynaklı olabilir. Özellikle gastrit, reflü, ülser gibi mide rahatsızlığı yaşayan kişilerde sağ boşlukta batma hissi görülmektedir.
- Sabit oturmak ve hareketsiz kalmak kaburga ağrısına ya da batmaya sebep olur.
- Yanlış pozisyonlarda oturmak kaburganın zarar görmesine sebep olur
- Kalp çevresinde sürekli bir ağrı ve sancı ile birlikte bir batma var ise kalp rahatsızlığıyla ilgili olabilir.
Sağ Boşluktaki Sürekli Batma Hissi
Kaburganın içindeki organların önemini düşünecek olursak, şiddetli ağrı durumlarındaki özellikle bu sürekli olan bir şiddetli ağrı ise çok fazla beklemeden bir doktora gözükmekte fayda var. Kesinlikle kendi durumunuza ve isteğinize göre ilaçlar kullanmayın. Unutmayın ki sizin bilmeden kullanacağınız bir ilaç, siz farkında olmasanız bile başka bir rahatsızlığa sebebiyet verebilir.
Sağ Boşlukta Batma Hissinin Tedavisi
Sağ kaburga bölgesindeki ağrı çok sık ve uzun süreli olmuyor ise korkulacak bir şey yoktur. Bu vücudunuzun tembelliği sevmesi ile ilgilidir. Eğer bu şekilde ağrılarınız oluyorsa, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Vücudumuzda suyun çok önemli bir yeri vardır. O yüzden her sabah uyandığınızda öncelikli olarak bir bardak su içiniz. Gün içinde de içmeyi ihmal etmeyin.
- Okulunuza, işinize giderken yürüyebilme mesafeniz var ise yürümeyi tercih edin. Ya da en azından gün içinde bir şekilde yürümeye çalışın.
- Saatlerce sabit oturmayın. Eğer masa başı bir işiniz var ise 20 dakikada bir yerinizden kalkıp biraz yürüyün ve vücudunuzu sakince esnetin. Birden sert hareketler yapmanız da sağlığınız açısından tehlikeli olabilir.
- Yediğiniz besinlere özen gösterin. Midenize ufak da olsa dokunan bir gıda tüketmeyin. Seviyorsanız bile o gıdayı az tüketmeye çalışın ya da hiç yememeye özen gösterin.
- Spor yapın.
Henüz yorum yapılmamış.