Bilgi Yeriniz

Bozuk Tereyağı Nasıl Anlaşılır?

30.04.2018
7.873
Bozuk Tereyağı Nasıl Anlaşılır?

Tereyağı, içindeki mineraller bakımında oldukça zengin bir yağdır. Sütten üretilen hayvansal bir yağ olan tereyağı; içerisinde su, süt yağı, süt şekeri gibi maddeler de barındırır. Diğer kullandığımız yağlara göre tereyağı, daha doğal ve daha faydalıdır. Doktorlar tarafından da tüketilmesi özellikle istenen tereyağı her yaş grubu için rahatlıkla kahvaltıda, yemekte tüketilebilir. Fakat her şeyin fazlasında olduğu gibi tereyağını da fazla tükettiğinizde mide problemleri ile karşılaşmak mümkündür.

Bu kadar faydalı, lezzetli bir ürün bulunur da sahtesi bulunmaz mı? Özellikle son zamanlarda besinlerin içine karıştırılan bilmediğimiz maddelerden ötürü çok fazla köy ürünü dediğimiz doğal ürünlere olan rağbet artmıştır. Bu rağbet beraberinde fiyat artışı getirmiş, bu artışlar ile birlikte bunun sahteciliği de artmıştır. Öncelikle doğal tereyağı hemen bozulabilir fakat saklanma şekillerine dikkat edilmez ise tabii ki daha hızlı bir şekilde bozulacaktır.

Tereyağı almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli husus fiyatıdır. Eğer çok ucuz olduğunu düşündüğünüz bir tereyağı ile karşılaştıysanız almamanızda fayda var.

Bozuk Tereyağı Nasıl Anlaşılır?

1-)Görüntüsü

Yapıldığı yere değişkenlik gösterse de genelde sarımtırak bir rengi vardır. Hatta sarıdan biraz daha koyu ya da beyaz olabilir. Eğer tereyağın üzerinde dalga dalga renk koyuluğu var ise bu bozulduğuna bir işarettir.

2-)Kokusu

Tereyağını kokladığınız zaman alacağınız koku süt kokusudur. Eğer süt kokusu haricinde acımsı veya ekşi bir koku da alıyorsanız bu da bozulduğuna işarettir.

3-)Tadı

Eğer koku ve tat olarak tereyağınızın bozulduğunu anlamdıysanız bir parça tadına bakarak anlayabilirsiniz. Bozuk tereyağı ağzınızda hoş olmayan acımsı bir tat bırakacaktır.

4-)Küflenme

Bu konu hassas bir konudur. Küflenmeye yüz tutmuş ise tereyağınız, kolaylıkla bozulmaya başladığını söyleyebiliriz. Şöyle ki eski kaşar olarak bildiğimiz peynir türünde küf görüntüsü iyi olarak adlandırılıyor. Bu peynirden yola çıkarak bozulmaya yüz tutmuş tereyağını da doğal olduğu gerekçesi ile satabiliyorlar. Dikkatli olmakta fayda var.

Tereyağını Küflenmeden Koruma Yolları

Tereyağını küflenmeden kurtarmak için öncelikle muhafaza ettiğiniz yer çok önemlidir. Buzdolabında kuru bir yerde kapalı bir kapla sakladığınızda muhtemelen böyle bir sorun yaşamayacaksınız. Eğer çok fazla aldıysanız ve bir kısmını henüz kullanmayacaksanız salamura yapmanız faydalı olacaktır.

Dip not olarak belirtmekte fayda var, eğer farkında olmadan tereyağını tencereye attığınızda köpürmüyorsa, bu da bozuk veya sahte olduğunu gösterir.

Tereyağının Bozulmaması İçin Yapılabilecekler

Tereyağı doğallığı itibari ile dikkat edilmezse hemen bozulabilecek bir üründür. Öncelikli dikkat edilmesi gereken kısımları sıralamak gerekirse;

  • Kapalı bir kabın içinde bulundurulmalıdır.
  • Oda sıcaklığında muhafaza edilmemelidir. Bu bozulma sürecini hızlandıracaktır.
  • Buzdolabında ya da 7 santigratlık bir sıcaklıkta saklamanız gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.