Vernik Lekesi Nasıl Çıkar?
Genel olarak ahşap mobilya ve yüzeylerde parlatma ve koruma amacıyla kullanılan vernik, uygulama esnasında çeşitli yüzeylere, cama ya da kıyafetlere bulaşabilir. Temizleme için kullanılan birçok yöntem mevcuttur ancak bu yöntemler uygulanırken eşya veya kıyafetin zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kumaştaki Vernik Lekesi Nasıl Çıkar?
- Kumaş üzerine bulaşan ya da damlayan verniğin temizlenmesi için asetondan yararlanılabilir. Aseton, içerdiği alkol ve temizlemedeki başarısı ile sonuç verecektir. Bunun için vernik bulaşan kıyafetin ya da kumaşın üzerine, bir miktar pamuğa dökülen asetonla tampon işlemi uygulanmalıdır. Eğer vernik lekesi çok fazla ise bir kaba aseton dökülerek kumaşın bu kapta bir süre bekletilmesi de işe yarayabilir. Ardından kumaş, makinede yıkanmalıdır.
- Aseton haricinde kullanılabilecek bir başka yöntem de tinerdir. Ancak kokusuz ve renksiz olan tiner bu işlem için tercih edilmelidir. Tiner lekeli bölgeye uygulanır, bir süre beklenir ve ardından kumaş durulanır.
Ahşaptaki Vernik Lekesi Nasıl Çıkar?
Ahşap yüzeylerde bulunan vernik lekesinin çıkarılması esnasında dikkatli hareket etmek gerekir. Aksi halde uygulanan yöntem, ahşap yüzeye zarar verebilir. Üç ayrı yöntem bu işlem için denenebilir:
- Kimyasal sökücüler, vernik lekesinin çıkarılmasında etkili olmaktadır. Genellikle de işlemeli ya da oymalı ahşap yüzeyler için kullanılmaktadır.
- Zımpara ile de ahşap yüzeydeki vernik lekesi çıkarılabilmektedir. Zımparalama sonrasında yüzey yeniden boyanmalı ve verniklenerek eksi görüntüsüne kavuşturulmalıdır.
- Sıcak hava tabancası da kullanılabilecek yöntemlerden bir tanesidir. Sıcak hava tabancası ile vernikli bölge ısıtılır ve damlayan verniğin yumuşaması sağlanır. Ardından yumuşayan vernik silinmeli ve bölgeye yeniden düzgün bir biçimde vernik uygulanmalıdır.
Fayanstaki Vernik Lekesi Nasıl Çıkar?
Fayans yüzeyler, çok fazla zarar görebilecek yapıda değildir ve dayanıklıdır. Bu nedenle tiner, bu yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir. Bir bez yardımıyla fayans üzerine tiner uygulanır ve yaklaşık 10 dakika bekletilir. Daha sonra bol su ile durulanır ya da duru bir bezle fayansın yüzeyi silinir.
Camdaki Vernik Lekesi Nasıl Çıkar?
Yine bir miktar tiner, bir miktar su ile seyreltilir ve lekeli cam üzerine bezle uygulanır. Tiner yanıcı bir yapıda olduğu için mutlaka işlemler eldiven kullanılarak yapılmalıdır. Ayrıca tinerin de solunmaması gerekmektedir. Birkaç defa durulama için temiz bezle silmek, camdaki lekenin tamamen yok olmasını sağlayacaktır.
Tiner kadar etkili olan aseton da cam yüzeylerde kullanılabilecek bir seçenektir. Aseton pamuk ya da bez üzerine dökülür, daha sonra camdaki vernikli bölge silinir. Ardından yine temiz bir bezle durulama işlemi yapılmalıdır. Aseton suyla seyreltilerek, ancak aseton karışıma daha fazla eklenerek de cam yüzeylerde temizleme sağlanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.