Bilgi Yeriniz

Uykuda Kalp Atış Hızı

29.04.2018
4.563
Uykuda Kalp Atış Hızı

Kalp atışı, normal şartlarda dakikada 60 – 80 arasında olmalıdır. Nabzın çok düşük veya yüksek olması halinde, bir kalp rahatsızlığı meydana gelebilir. Bununla birlikte birçok hastalıkta da kalp ritmi önemlidir. Bu ritmin takip edilmesi, birçok ipucu sağlar. Nabız değeri, yani kalp atış hızı, uyku esnasında da değişiklik gösterebilmektedir.

Uykudaki Nabız Değeri

Kalp atış hızı, yaş ile ilgili olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerde nabız çok daha düşük olsa da, sağlıklı bir bireyde olması gereken en düşük nabız 60’dır. Bu hız 80’e kadar normal kabul edilmektedir. Kişinin egzersiz yapması, heyecanlanması, strese maruz kalması gibi nedenlerle nabız hızında artış meydana gelebilmektedir.

Uyku sırasında alınan nabız, normal gün içindekine göre daha düşük olmalıdır. Ancak tiroid, ateşli hastalıklar ve kalp sorunları nabzın uyku esnasında da yükselmesine yol açabilmektedir. Uyku esnasında kalp çarpıntısı hissedilmesi, çok fazla hareket etme ya da uyku öncesinde kafein ama gibi durumların yanı sıra yalnızca kaygılı olma nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Uykuyu bölecek derecedeki kalp hızı, şu nedenlerle ortaya çıkmaktadır:

  • Kalp kapağı ile ilgili sorunlar ya da kalple ilgili rahatsızlıklarda, uyku sırasında kalp çarpıntısı ortaya çıkabilir. Bu durum mutlaka dikkate alınması gereken ciddi bir durumdur.
  • Uyku esnasında, nefes darlığı, bilinç kaybı, terleme ve göğüs sıkışması gibi semptomlar da ortaya çıkmakta ise, acilen tıbbi destek alınması gerekir.
  • Kişinin kronik rahatsızlıkları için kullandığı ilaçlar da kalp çarpıntısına yol açabilmektedir. Çarpıntıdan sonra hemen tansiyonun ölçülmesi ve nabız değerinin tespit edilmesi, durumun ciddiyetine yönelik bilgi edinmeyi sağlayacaktır.
  • Kansızlık ve kandaki tuz oranında dengesizlik meydana gelmesi nedeniyle uykuda nabız düzensizleşebilir.
  • Kanda bulunan oksijen oranında düşüş meydana gelmesi, kişinin uykuda normalden daha hızlı nefes alıp vermesine ve dolayısıyla da kalp çarpıntısının ortaya çıkmasına yol açar.
  • Uyku öncesinde kişinin çok fazla üzülmesi, kaygılanması ya da heyecanlanması, uyku sırasında nabız değerlerinin yükselmesine yol açabilmektedir.
  • Uyku öncesinde besin tüketimi de kalp için zararlıdır. Birçok açıdan zararlı olan bu durum, uykuda kalbin aşırı çarpmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle beslenme işlemleri uykudan en az 4 saat önce son bulmuş olmalı, beslenme düzeni de dengeli bir sistemde ilerlemelidir.

Uykuda Nabız Yüksekliği Tedavisi

Sürekli olarak ortaya çıkan ve bireyi rahatsız eden uyku esnasında kalbin hızlı çarpması durumu, mutlaka muayene edilmesi gereken bir durumdur. Yukarıda bahsi geçen nefes darlığı ya da bilinç kaybı gibi durumlar da mevcut ise vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilir. Bunun yanı sıra uyku öncesinde kafein alımı, sigara tüketimi gibi faaliyetlerden de uzak durulmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.