Bilgi Yeriniz

Pekmezin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

27.04.2018
4.912
Pekmezin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Her ne kadar aksi düşünülse de, pekmez de bozulan bir besindir. Diğer besinlerle kıyaslandığında bozulma süreci çok uzun olduğu için bu durum genellikle fark edilmez. Marketlerden satın alınan pekmezlerin bozulması biraz daha kısa zamanda gerçekleşirken, ev yapımı ve katkısız olan pekmezlerde bozulma yıllar sürebilmektedir.

Pekmezin mutlaka gereken uygun koşullarda saklanması gerekir. Yapıldığı meyvenin bir önemi olmaksızın, içerisinde bulunan mineral ve antioksidanlar nedeniyle doğrudan güneşe maruz bırakılmaması çok önemlidir. Güneşe maruz kalan pekmezde kanserojen maddelerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Pekmez mutlaka cam bir kap içinde ve güneşe doğrudan maruz kalmayacak biçimde yahut buzdolabında muhafaza edilmelidir. Aynı zamanda pekmez, nemli ve rutubetli bir odada bulundurulmamalıdır. Serin ve kuru bir alanda saklanması en uygun seçenektir. Doğru koşullar sağlanarak saklanan pekmez, 6 aya kadar kullanılabilir.

Pekmezde Bozulma Belirtileri Nelerdir?

  • Güneş ışığına doğrudan maruz kalan pekmezde, rengin koyulaşması, içerisindeki kanserojen maddelerin arttığının bir göstergesidir.
  • Uzun süre bekletilen pekmezin yapısında değişiklikler meydana gelecektir. Bu durumda tadında bir farklılık ortaya çıkabilir.
  • Marketten alınan pekmezlerin kapağı bir defa açıldıktan sonra oda sıcaklığında kalmamalı, pekmez mutlaka buzdolabına konmalıdır.
  • Pekmezin yüzeyinde çok ince de olsa bir küf tabakası meydana gelmiş ise bu pekmez artık tüketilmemelidir.
  • Pekmezin plastik kapta tutulması da bozulmasına sebeptir.

Pekmezin Bozulduğunu Anlama Yolları

  • Normal şartlarda rengi koyu kahverengi olan pekmez, yapıldığı meyveye bağlı olarak siyaha yakın bir renge de sahip olabilir. Bozulan pekmezin yüzeyinde köpüklenme başlar. Köpükler yüzeyi tamamen kaplamış ise bu pekmez kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır. Köpükler genellikle sarı ya da açık kahve tonlarındadır. Uzun süre uygun olmayan koşullarda bekleyen pekmezlerin yüzeyinde köpüklenme oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Köpükler bakterilerin üremeye başladığının göstergesidir.
  • Pekmezin rengi de halen kullanılabilir durumda olup olmadığının göstergelerinden bir tanesidir. Sağlıklı pekmezin rengi oldukça koyu bir kahverengi ya da siyah olur. Pekmezin bozulmaya başlamasıyla birlikte, renginde de hafif hafif açılma meydana gelir. Pekmezin açık renkli olması, tamamen bozulduğunun göstergesidir. Bunu anlamak içim pekmeze bir kaşık batırılır, kaşık geri çekildiğinde kaşıkta kalan pekmezin rengi çok açık ise pekmez bozulmuştur. Bu yöntem dut ve üzüm pekmezinde denenebilir.
  • Pekmez, yoğun kıvamlı ancak akışkan bir yapıdadır. Yapım aşamalarında uygulanan işlemler nedeniyle, pekmezin bulunduğu kabın dibinde bir tortu oluşur. Bu tortu, alındıktan bir süre sonra pekmezin bulunduğu kabın dibine oturur. Pekmez halen bozulmamış ise bu tortu aynı seviyede kalır. Tortunun miktarının günden güne yükselmesi, kalınlaşması ise pekmezin bozulmaya doğru yol aldığının bir göstergesidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.