Bilgi Yeriniz

Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

27.04.2018
5.613
Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Türk mutfağında birçok yemek türünde sıklıkla kullanılan kıyma, yemek kültürümüz bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Eklendiği yemeklerde büyük oranda lezzeti artıran bir malzeme olan kıyma, uygun koşullarda saklanmalıdır. Marketlerde genellikle dolaplarda veya taze olarak satılan kıymanın endeki muhafazası sağlık açısından çok önemlidir. Bilindiği gibi et ürünlerinde bakteri üremesi oldukça hızlı bir biçimde gerçekleşebilir. Bu nedenle kıyma ya da et ürünlerinin geneli için saklama koşulları uygun olmalıdır.

Kıyma Nasıl Saklanmalı?

Taze olarak satın alınan kıyma buzdolabında üç gün saklanabilirken, dondurucuda kıymanın raf ömrü 5 aya kadardır. Kıymanın satın alınması sırasında bazı noktalar, saklama için de ipuçları verir. Kıyma satın alındıktan hemen sonra kullanılacak büyüklükte parçalara ayrılarak poşetlenmeli ve derin dondurucuda saklanmalıdır. Hemen kullanılacaksa buzluğa yerleştirmeye gerek yoktur. Kıymanın buzu çözüldükten sonra hiçbir şekilde yeniden dondurucuya konmamalıdır. Buzu erimiş ve yeniden buz tutmuş kıymada, bakteri sayısı normalden kat be kat daha fazla olacaktır.

Kıymada Bozulma Belirtileri Nelerdir?

  • Kıymanın bozulduğunu ortaya koyan en önemli belirti, renginde ortaya çıkan değişikliklerdir. Taze kıyma, kırmızı ve pembe tonlarında olur. Ancak bozulmaya yüz tutmuş ya da hava almış olan kıymanın renginde kahverengiye doğru bir dönüşüm gerçekleşir. Pembe rengi solgun olan ve kahverengiye çalan renklerdeki kıymaların kullanımı sakıncalı olabilir. Bu yüzden yalnızca canlı renklerdeki kıymaların tercih edilmesi önerilir.
  • Bozulmuş olan kıyma, kokusundan da rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Yalnızca kıyma değil, tüm et ürünlerinde bozulmaya yakın koku değişiklikleri ortaya çıkar. Bozulmanın ilk evrelerinde koku çok ön planda olmayabilir ancak çok dikkatli olunması gerekmektedir. Kıymanın kokmaya başlaması, üzerinde bakterilerin üremeye başladığının göstergesidir. Bu tür bir kıyma tüketimi sağlık açısından riskli olabilir.
  • Kıymanın bozulduğu, tadından da anlaşılabilmektedir. Tadında en ufak bir değişiklik olsa dahi bu kıyma artık tüketilmemelidir. Bu durum bütün et ürünleri için geçerli kurallardan bir tanesidir. Tadı henüz tam anlamıyla değişmemiş olan ancak bozulduğundan şüphelenilen kıymanın kokusuna ve rengine de dikkat edilmelidir. Eğer bozulmuş olduğu piştikten sonra fark edilirse, geri kalan kıyma kesinlikle yenmemelidir. Yine de ileri derecede bozukluk olan kıyma, pişmiş de olsa bozulduğunu belli edecektir.

Buzdolabında ya da derin dondurucuda çok uzun müddet bekletilmiş olan et ürünleri ve kıyma kesinlikle tüketilmemelidir. Bozulma belirtileri mevcut olmasa da, üç günden fazla buzdolabında ve beş aydan daha uzun süre derin dondurucuda muhafaza edilmiş olan kıyma tüketilmemelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.