Bilgi Yeriniz

Viski Nasıl Saklanır?

17.07.2018
2.514
Viski Nasıl Saklanır?

Viski muhafaza ederken saklama ortamına dikkat edilmesi gerekir. Viskiyi aynı kalitede tüketmek istiyorsanız, viskinin muhafaza edilmesi sürecinde titiz davranılmalıdır.

Alkol oranı yüksek olan bu içkinin mahzende saklanması en uygun ortamdır. Fakat maalesef mahzen, birçok kişinin evinde bulunmadığı gibi, serin ve ışık görmeyen raflarda iyi bir alternatif olacaktır.

Oda ısısının sabit olduğu, güneş ışıklarının vurmadığı ahşap bir raf bile tasarlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken diğer püf noktalara ise ayrıntılı olarak değinelim.

Viski Muhafaza Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1-)Duruş Pozisyonu

Şaraplar genelde yatık olarak muhafaza edilir. Viskinin duruş pozisyonu ise tamamen bir tartışma konusudur. Viski yüksel alkollü oluşu sebebi ile içerisindeki mantar ile çok temas etmemesi gerektiği belirtilir. Yani dik pozisyonda saklanmalıdır.

Yatay duran ve mantarla temas eden yüksek alkol viskinin çabuk bozulmasına sebep olur. Bu nedenle viskilerin tadında herhangi bir bozulma olmaması için yatay değil, dikey saklanmalıdır.

2-)Ortam ve Sıcaklık

Viskinin güneş ışığı almayan ve oda sıcaklığında bulunan bir ortamda muhafaza edilmesi gerekiyor. Kısa sürede tüketilecek olan viskiyi buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak hemen tüketmeyecekseniz, buzdolabında saklamak uygun bir tercih olmayacaktır. Çünkü soğuyan mantar sertleşir ve hava alımına sebep olur. Viskiyi saklamak için en uygun ortam, ısının sabit olduğu bir ortamda bulundurmak. Kapalı ve serin ortamlarda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

3-)Nem

Nem ayarının sağlanması da viski saklama sırasında dikkat edilmesi gereken son noktadır. Fazla nem mantarın küflenmesine sebep olurken, kuru bir ortam ise mantarın çatlamasına zemin oluşturur. Çatlayan mantar sonrası viskinin tadında değişimler oluşabilir. Arada bir şişe aşağı yukarı yapılarak mantarın nemli kalması sağlanabilir.

Viskinin saklanması sırasında en önemli kıstas ise hava almamasıdır. Serin, güneş ışığı almayan ve dikey pozisyonda viskinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Hava girişinin önlenmesini garantilemek için ise streç film kullanabilirsiniz. Şişe kapağınızın ya da mantarın olduğu kısmı streç film ile sararak garantilemiş olursunuz.

Çok pahalı olmasına gerek olmayan, kolay şekilde temin edebileceğiniz raflarda bile uygun koşulları sağlayarak viskiyi saklayabilirsiniz.

Açtığınız viskiyi uzun ya da kısa sürede tüketeceğinize karar verdikten sonra uygun adımları izleyerek bozulmadan tüketimini sağlayabilirsiniz. Çok alkollü olduğu için sık tüketilmediğinden dolayı saklama yöntemlerinin inceliklerini bilmek gerekir. Açtığınız viski şişesini hemen tüketemeyebilirsiniz. Tekrar tükene kadar aynı tazelikte kalması için yukarıdaki püf noktalara mutlaka dikkat etmelisiniz.

Maliyeti oldukça yüksek olan bu alkolün çöpe gitmesini istemiyorsanız, saklama süresinde de titiz olmalısınız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.