Bilgi Yeriniz

Papaya Nasıl Yenir?

07.06.2018
2.668
Papaya Nasıl Yenir?

Tropikal meyvelerden bir tanesi olan papaya, Melekler meyvesi olarak da bilinmektedir. Meyve ya da sebze olarak tüketilebilen papayanın ana vatanı Amerika’dır. Bu ülkede bazı özel koşullar altında üretilir ve ilk defa Meksika’da keşfedilmiş bir meyvedir.

Günümüzde dünyanın hemen her yerine ihracatı yapılan bir meyve haline gelmiştir, ülkemizde de son yıllarda satışa sunulmaya başlanmıştır. Dış kabuğu yeşil bir renge sahip olan papaya, ağaçta yetişir ve yetişmeye başladıktan üç yıl sonra da ilk meyvelerini verir. Yaz ve sonbahar mevsimleri papaya tüketim mevsimleridir.

Papaya Yemenin Püf Noktaları

Daha çok yaz mevsiminde piyasada görülmeye başlanan papaya, özel olarak ağaçlarda üretilir ve meyvesi tüketim için belirli bir olgunluğa erişmelidir. Henüz tam anlamıyla olgunlaşmamış olan papaya, istenen lezzete de ulaşamamış durumdadır. Yeşil tonlarda bulunan papaya henüz satın alınacak olgunluğa erişmemiştir.

Olgun hali son derece yumuşak olan papaya, üzerine parmakla bastırıldığında içine çökmelidir, bu şekilde olgunlaşmış olduğu anlaşılır. Aynı zamanda olgunlaşmaya başlayan papaya, sarı renk alır. Meyvenin yenebilmesi için ilk olarak iyice yıkanması ve daha sonra dik olarak ortadan ikiye kesilmesi gerekmektedir.

Papaya meyvesinin orta kısmında çekirdek yuvası yer alır, bu kısım sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bu nedenle siyah noktacıklı bu bölümün de tüketilmesi, atılmaması tavsiye edilmektedir. Papayanın dış kabuğu arzu edilirse soyulabilir. Tek başına tüketilebileceği gibi meyve salatası gibi karışık olarak diğer meyvelerle birlikte tüketime de uygundur.

Papayanın Faydaları Nelerdir?

Tropik meyveler arasında yer alan papaya, insan sağlığına son derece yararlıdır. Farklı vitamin ve minerallere sahip olmasının yanı sıra sağlığın korunması ve kalori hesabının yapılabilmesi bakımından da önemli bir yere sahiptir. Genel olarak papaya meyvesinin insan sağlığına sağladığı yararlar şöyle sıralanabilir:

  • Papaya meyvesi içerisinde A, B ve C vitaminler fazla miktarda bulunur. Bunun yanı sıra içerisinde potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri de bolca bulunmaktadır.
  • Papaya meyvesinin iç bölümünde yer alan siyah noktacıklar, cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Papayanın düzenli olarak tüketilmesi, sindirim sisteminin de düzgün bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır. Aynı şekilde midede yanma ya da hazımsızlık gibi sorunlar da papaya tüketilerek ortadan kaldırılabilmektedir.
  • Sindirim sistemine olduğu kadar boşaltım sistemine de yararı olan papaya meyvesi, kabızlık sorununa da çözüm olmaktadır.
  • Papaya meyvesi, bunlara ek olarak bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlamakta, vücutta grip ve nezleye yol açan enfeksiyon ve bakterilerin de temizlenmesini sağlamaktadır.
  • Tüm bunlara ek olarak papaya meyvesi, kolon kanseri ile savaşta etkili bir yardımcıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.