Bilgi Yeriniz

Tuz Ruhu Lekesi Nasıl Giderilir?

23.05.2018
12.164
Tuz Ruhu Lekesi Nasıl Giderilir?

Birçok evde temizliğin derinlemesine yapılmasında olmazsa olmaz bir malzeme olarak görülen tuz ruhu, kimyasal ve çok güçlü bir maddedir. Genellikle de evlerdeki pas lekeleri ile kireç lekelerinin temizlenmesi için kullanıldığı bilinmektedir. Ancak tuz ruhu sağlık açısından son derece riskli ve zararlıdır. Ancak temizleme özelliği çok iyi olduğu için birçok lekenin çıkarılmasında kullanımı tercih edilmektedir.

Tuz ruhu lekelerin çıkarılmasında etkili olsa da, bazı yüzeylerde kullanımı ne yazık ki iz bırakabilmektedir. Tuz ruhu lekesi kalan bir zeminden bu lekenin çıkarılması sırasında çok dikkat edilmeli, kesinlikle doğrudan elle müdahale edilmemelidir. Ayrıca kullanılan leke çıkarıcı malzemelerin tuz ruhu kalıntıları ile etkileşime girerek zehirleme özelliğine sahip olduğu da kesinlikle unutulmamalıdır.

Tuz Ruhu Lekesinin Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

  • Tuz ruhu nedeniyle oluşan lekelerin ortadan kaldırılmasında, özellikle de seramik ve metal yüzeylerde, ilk olarak bölge bol bol duru suyla yıkanmalıdır. Daha sonra edinilen klorlu çamaşır suyundan bir sünger üzerine dökülerek lekeli bölge silinir. Lekeler silmekle geçmeyecek gibiyse, bu klorlu çamaşır suyundan doğrudan leke üstüne dökülmesi de işe yarayacaktır. Bir süre bekledikten sonra lekeli bölge suyla durulanmalıdır.
  • Tuz ruhu nedeniyle ortaya çıkan lekelerin giderilmesinde amonyak da kullanılabilir. Amonyak farklı şekillerde kullanıma uygundur. Kullanılan tüm yöntemler sonucunda tuz ruhu lekeleri çıkarılabilmektedir.
  • İlk olarak tuz ruhundan lekelenmiş bölge bol suyla yıkanır, daha sonra üzerine amonyak ve su karışımından elde edilen karışım dökülür. Bir süre beklenir ve ardından durulanır. Amonyak döküldükten sonra lekeli bölge eldiven giyildikten sonra bir sert telle ya da süngerle ovalanabilir de.
  • Bunlara ek olarak amonyak içerikli krem yüzey temizleyiciler de oldukça işe yaramaktadır.

Farklı Yüzeylerden Tuz Ruhu Lekesini Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

  • Metal ürün ve zeminlerde zaman zaman çeşitli nedenlerle leke oluşabilmektedir. Tuz ruhunda yer alan bazı kimyasallar da metal yüzeylerde leke oluşturabilmektedir. Bu lekenin çıkarılması ise hayli zordur çünkü metal zemin üzerinde tuz ruhu bir başka malzeme ile etkileşime girerse, olumsuz ve beklenmedik sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden ilk olarak metal yüzeyin bol suyla yıkanması çok önemlidir. Daha sonra ise krem temizleyicilerden yararlanılabilir. Yine suyla temizlik sonrasında amonyak kullanımı da lekelerin çıkmasını sağlayacaktır.
  • Seramik zeminlerde ya da malzemelerde de bazen hidroklorik tepkimesi oluşabilir ve bu da seramik yüzeyde bazı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Özellikle lavabo ya da klozet gibi seramik ürünlerde tuz ruhu kullanımından kaçınmak gerekmektedir. Seramik yüzeyler her ne kadar asitlere karşı dayanıklı olsa da, hidroklorik asit nedeniyle yüzeyde tortular meydana gelebilir. Ya da bazı kimyasallar seramik yüzeyde erimeye neden olabilmektedir. Bu tür zeminlerdeki lekelerin temizliğinde çamaşır suyu kullanılmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.