Bilgi Yeriniz

Sol Kol ve Yüzde Uyuşma

22.03.2018
5.851
Sol Kol ve Yüzde Uyuşma

Genellikle sinirsel olarak ortaya çıkan sol kol ve yüz uyuşması, daha başka sebeplere de dayalı olabilmektedir. Genellikle bu duruma yol açan etmenlerden bir tanesi de vitamin eksikliğidir. Yüz ve sol kol uyuşması bir arada ortaya çıkabildiği gibi farklı zamanlarda tek tek de meydana gelebilir. İki durumun nedenleri detaylı olarak ele alınmalıdır.

Yüz Uyuşması ve Nedenleri

Yüzde bölgesel olarak ya da tamamen yüz bölgesini kaplayacak biçimde uyuşma meydana gelebilir. Daha çok sinir sıkışması yahut sinirlerde hasar oluşumu sonrasında bu durum ortaya çıkmaktadır.

  • Yaşanan travmatik bir durumun sonucunda, sinirlerde hasar meydana gelebilir. Zedelenmeler, yaralanmalar ya da sinirlerde sıkışma durumunda yüzde uyuşma ortaya çıkabilir. Bu durum uzun vadeli olabileceği gibi travmanın derecesine bağlı olarak çok kısa bir sürede de geçebilir.
  • Uzun bir süre boyunca aynı şekilde oturmak, yatmak ya da ayakta kalmak, sinirlere zarar verebilir. Sinir yapısında baskı oluşması neticesinde de yüzde uyuşma meydana gelebilir.
  • Yüzde uyuşma hissi aynı zamanda MS hastalığının da belirtilerinden bir tanesidir.
  • Kişinin vücudunda vitamin eksikliği söz konusu ise, uyuşma ve karıncalanma durumu vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir.
  • Kişi yatış pozisyonunda iken sürekli yüzünün aynı yönünü kullanıyor ise, burada dolaşımın yavaşlaması ile bağlantılı olarak uyuşma ortaya çıkabilir. Ancak bu tür uyuşmalar çok kısa bir sürede geçecektir.
  • Yüz uyuşmasında en ciddi neden yüz felcinin oluşmasıdır. Çok soğuk havalarda aşırı hareketsiz kalan yüz bölgesinde yüz felci meydana gelebilir. Sebepsiz uyuşmalarda yine yüz felci riski bulunduğundan, kısa zaman içinde muayene olunması tavsiye edilmektedir.

Kol Uyuşması ve Nedenleri

Tıpkı yüz uyuşmasında olduğu gibi sol kol uyuşmasında da sinirlerde hasar oluşumu rol oynayabilmektedir. Ancak sol kolda uyuşma, daha ciddi sorunların da belirtisi olabilir. Özellikle kalp ile ilgili sorunlar hayati risk taşıdığı için sol kolda uyuşmanın ihmal edilmemesi gerekir.

  • Dolaşım sistemi ile ilgili sorunlar, kolun sürekli olarak uyku esnasında üzerine yatılması, uzun süre hareketsiz kalması gibi sebeplerle, kan dolaşımı zayıflayabilir. Bunun sonucunda da kolda uyuşma veya karıncalanma söz konusu olabilir.
  • Kalp krizinde, en önemli ve en erken belirtilerden bir tanesi sol kol uyuşmasıdır. Bu nedenle bu belirti söz konusu ise derhal gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir.

Sol Kol ve Yüzde Uyuşma Tedavisi

Yüzde veya kolda oluşan uyuşma durumunda, ilk olarak sebebin tespit edilmesi gerekir. Eş zamanlı olarak her iki bölgede de uyuşma söz konusuysa birbiri ile bağlantılı bir durumun bulunduğu anlaşılmalıdır. Bu durumda ilk olarak sinir sistemi ile ilgili tetkiklerin yapılması önerilebilir.

Vücutta bölgesel olarak ortaya çıkan uyuşmanın tespit ve teşhisinden hemen sonra, doktorun yönlendirmesi ile tedaviye başlanmalıdır. Bazı uyuşmalarda ilaç tedavisi uygulanabilir. Hareketsizlik nedeniyle ortaya çıkan uyuşmalarda, fizik tedavi ve küçük egzersiz çalışmaları doktor tarafından istenebilir. Uyuşma ile birlikte ağrı, sancı ya da daha başka durumlar da söz konusu ise mutlaka detaylı incelemeler yapılmalı ve buna sebep olan faktörler ortaya çıkarılmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.