Bilgi Yeriniz

Düşük Tansiyon ve Çarpıntı

06.04.2018
4.299
Düşük Tansiyon ve Çarpıntı

Kalp çarpıntısı, vücutta gerçekleşen değişiklikler ve kişinin maruz kaldığı ani değişimler nedeniyle ortaya çıkabilen bir durumdur. Sürekli hale geldiğinde ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olarak da kabul edilebilecek olan kalp çarpıntısı, stres ve endişe faktörleri haricinde kalp ritminde bozukluk, kalp ya da damarlar ile ilgili bir rahatsızlık sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Pek çok kişi düşük tansiyon ve çarpıntı arasında bir ilişki olup olmadığını merak etmektedir.

Düşük tansiyon ya da tıbbi ismiyle hipotansiyon, genel olarak vücutta bir zarara yol açmaz. Normal şartlarda yetişkin bir bireyde; büyük tansiyon 12, küçük tansiyon ise 8 olduğunda normal tansiyon değerleri sağlanmış olur. Büyük tansiyon 9 ve küçük tansiyon ölçümler sonucunda 6 olduğunda, fiziksel olarak bir sorun ortaya çıkmaz ancak bu sayı daha da düştüğünde, bazı sorunlar açığa çıkabilmektedir. Bu durumda kalp çarpıntısına ek olarak baş dönmesi ya da bayılma vs. durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Tansiyon Neden Düşer?

  • Gün içinde farklı boyutlardaki stres faktörleri, tansiyonun düşmesine yol açabilir.
  • Beslenmenin düzensiz ve dengesiz olması, tansiyon dengesini bozabilir ve tansiyon düşüklüğü sorunu ortaya çıkabilir.
  • Su tüketiminin yeterli seviyede olmaması, vücutta dehidrasyon oluşumu tansiyonun düşmesinde etki sahibi olabilir.
  • Tiroid bezleri ile ilgili rahatsızlıklar ile diyabet hastalığı, tansiyonun düşmesinde temel sebeplerdendir. Bunlar kişide hormonsal olarak değişikliklere de neden olur.
  • Bazı ilaçların etkisi, tansiyonun düşmesine yol açabilmektedir. Özellikle kalp ilaçları ya da antidepresan ilaçların kullanımı sonrasında tansiyon düşüklüğü görülebilmektedir.
  • Kalp hastalıkları ya da ani kan kaybı sonrasında da tansiyon aniden düşebilmektedir.

Kalp Çarpıntısı Nedenleri Nelerdir?

Tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak ya da olmayarak, kişilerde kalp çarpıntısı sorunu ortaya çıkabilmektedir. Genellikle çarpıntı başladığında, bu ses dışarıdan da hissedilir ya da kulaktan kalp atışı sesi alınabilir. Çarpıntıya yol açan temel sebepler şöyle sıralanabilir:

  • Diyabet ilaçları, tansiyon ilaçları ve kalp ilaçlarının sürekli ya da uzun vadeli kullanımı çarpıntı oluşmasında etkili olabilmektedir.
  • Fiziksel güç gerektiren eylemlerde çok fazla bulunmak, vücutta bir zorlama gibi durumlarda kalp kan pompalama hızında artış ortaya çıktığı için kalp çarpıntısı duyulabilir. Aynı şekilde çok hızlı yürümek, koşmak da buna yol açabilmektedir.
  • Anemi, vücutta halsizlik, yorgunluk, başta ağrı ve baş dönmesi gibi belirtilerin yanı sıra kalp çarpıntısına da yol açabilmektedir. Vücuda ve damarlara daha fazla kan iletmek için uğraşan kalbin daha hızlı çarpması, kalp çarpıntısı şeklinde hissedilebilir. Kansızlıkta, durduk yere aniden kalp çarpıntısı hissedilebilmektedir.
  • Kalp ve damar hastalıkları kalp çarpıntısına neden olabilir.
  • Gebelik döneminde hormonsal değişimlere ek olarak, kalp çarpıntısı da ortaya çıkmaktadır.
  • Kişinin bir anda çok korkması, heyecanlanması vs. durumlarda adrenalin yükselmesi ortaya çıktığı için çarpıntı duyulabilir.

Düşük Tansiyon ve Çarpıntı Tedavisi

Tedavi, tansiyonun düşmesine ve çarpıntıya neden olan etmenlerin tespit edilmesinden sonra uygulanmaya başlanır. Genel olarak hangi rahatsızlıktan dolayı çarpıntı oluşuyor ise ona uygun bir tedavi sürecine girilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.