Bilgi Yeriniz

Kızartma Yaparken Yağ Sıçramaması İçin Ne Yapılır?

15.05.2018
2.514
Kızartma Yaparken Yağ Sıçramaması İçin Ne Yapılır?

Kızartılarak hazırlanan yemekler oldukça lezzetli olsa da, bu kızartmaların hazırlık aşamasında çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü kızgın yağ cilde sıçrayabilir ve cildin kabarmasına, su toplamasına yol açabilir. Bu nedenle kızartma esnasında bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kızartma Yaparken Yağ Sıçramasını Önleme Yöntemleri Nelerdir?

  • Kızartma yapılacak sebzelerin kuru olması oldukça önemlidir. Yağ, su ile temas ettiğinde anormal derecede sıçrayabilir. Bu nedenle sebzelerin doğrama sonrası kızartma tavasına konmadan önce iyice kurulanması gerekmektedir. Kurulama işlemi kağıt havlu ile yapılırsa hem bezlerin temizliği ile uğraşmak gerekmez hem de tek kullanımlık olan kağıt havlular çok daha hijyeniktir.
  • Kızartma yapılacak olan patates, patlıcan, biber ya da kabak gibi sebzelerin doğrandıktan sonra tuzlanması, kızartma yağının içinde sıçrama oluşmasını büyük oranda etkileyecektir. Ancak özellikle patatesler tuzlandıktan sonra hemen kızartılmalıdır, aksi halde bekletildiğinde sulanma ortaya çıkar ve bu da yağın çok fazla etrafa sıçramasına neden olur.
  • Kızartma için özel bir tencere ayarlamak da önemlidir. Derinliği ne kadar fazla olursa, sıçrama olasılığı da o kadar azalacaktır. Eğer tava gibi düz ve çok derin olmayan bir kap içinde kızartma yapılacaksa, malzemeler yağa konduktan sonra tava mutlaka kapakla kapatılmalıdır. Kapak kullanımı yağın çok daha fazla ısınmasını sağladığı için malzemeler çok daha kısa bir sürede hazır hale gelecektir. Bu nedenle ara ara sebzelerin kontrol edilmesi tavsiye edilir. Eğer şeffaf bir kapak kullanılırsa iyice kızaran sebzeler daha net olarak görülebilecektir.

Kızartma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kızartma yapılırken, tava veya kapak ıslak elle tutulmamalıdır. Aksi halde elden damlayan su nedeniyle yağda küçük çaplı patlamalar oluşabilir, yağ cilde sıçrayarak yanık oluşmasına yol açabilir. Aynı zamanda bu durum sonucunda ocak ve ocak çevresi de yağ lekeleriyle dolabilir. Kızartılan malzemelerin çevrilmesi ve her tarafının eşit şekilde kızarması için mutlaka maşa türü bir tutacak kullanılması önerilir. Böylece yağın elere sıçraması da büyük oranda engellenecektir.
  • Kızartma işleminde kullanılacak olan yağ miktarı da sıçramayı etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Tavaya ya da kızartma tenceresine çok az miktarda yağ konması halinde, yağ kısa sürede yanabilir. Bu nedenle çok fazla miktarda da olmamalı, tam seviyesi ayarlanmalıdır. Ayrıca kızgın yağın içine malzemeler birden atılmamalı, bir saplı gereç yardımıyla yavaş yavaş bırakılmalıdır.
  • Kızartma için kullanılan yağın her defasında yeniden hazırlanması önemlidir. Daha önceden kullanılmış olan yağ içinde önceki hazırlıktan kalan sebze parçacıkları yağın çok daha fazla sıçramasına yol açacaktır.
  • Son olarak kapağı kapalı olarak kızartma yapılırken, kapağın iç tarafında buharlaşma nedeniyle su birikebilir ve kapak açılırken bu su damlaları yağın içine düşerek sıçramaya neden olabilir. Bu yüzden buharlaşan havanın alınması için tava ve kapak arasına bir gazete konabilir. Ancak gazetenin kenarlardan alev almamasına çok dikkat edilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.