Bilgi Yeriniz

Aşure Sulu Olursa Ne Yapılır?

10.07.2018
5.457
Aşure Sulu Olursa Ne Yapılır?

Muharrem ayının vazgeçilmez tatlısı aşureyi bilmeyen yoktur. İçerisinde birçok bakliyat, meyve ve kuruyemişi barındıran bu tatlının yapımı aslında hiç de kolay değildir.

Kıvamı zor tutturulan ve geleneksel bir aşure çok yapılıp dağıtılmasıyla bilinir. Kimisi çok koyu kimisi de çok sıvı sever bu tatlıyı. Mühim olan ortasını tutturabilmektir.

Çok fazla pişirilen aşure zamanla koyulacaktır. Aşurenin koyulaşması sık rastlanılan durumlardan bir tanesidir. Fazla su konulması da aşurenin sulu olmasına sebep olur. Çok koyu olmaması için kaynatıldıktan sonra ılık bir şekilde servis edilmelidir. Soğudukça kıvamı da koyulaşacaktır.

Sizlere ideal kıvamlı bir aşure yapımı için püf noktaları, yazımızın ilerleyen bölümlerinde derledik. Umarım beğenirsiniz. Şimdiden yapan ellerinize sağlık, yiyenlere afiyet olsun…

Aşure Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Aşure yaparken oluşan rengi, ilk dikkat çeken özelliklerden biri olmuştur. Aşure renginin açık renk olması daha çok tercih edilen bir durumdur. İçerisine koyulan malzemelerin sırası ve malzemelere dikkat edilmelidir. Koyu renkli bir aşure elde etmemek için buğday kullanılmalıdır. Nişasta kullanımı tercih edilmemelidir. Ayrıca eğer aşurenin içerisine kuru incir eklenecekse, en son eklenmelidir. Çünkü incir de aşurenin kararmasına sebep olabilecek malzemelerden bir tanesidir.
  2. Yapacağınız aşurenin kıvamlı olabilmesi için su ve buğday miktarı çok önemlidir. Eğer bu iki malzeme iyi ayarlanırsa aşure ne çok koyu ne de çok sulu olur. Aşure yapmadan bir gün öncesinde buğday ıslatılmalıdır.
  3. Aşurenin malzemeleri genel hatlarıyla buğday, nar, badem, fındık, fıstık ve nohuttur. Bunlar dışında isteğe bağlı kuru meyveler ve çerezler de eklenebilir. Tamamen kişisel tercihlerinize göre tatlandırdığınız bu tatlı için seçeceğiniz malzemelerin uyumu da çok önemlidir.
  4. Aşure yaptıktan sonra dikkat edilmesi gereken nokta ise içerisinde eğer çok malzeme bulunuyorsa, çok soğuk servis edilmemesi gerektiğidir. Çünkü aşure soğudukça kıvamı da koyulaşacaktır. Bu nedenle pişirdikten sonra hemen kaplara aktarılmalı ve ılık bir şekilde servis edilmelidir. Böylece daha lezzetli olur.

Aşureyi dolapta muhafaza ederken zamanla kıvamının daha da koyulaştığını göreceksiniz. Bu durumda aşureyi tekrar tüketmeden önce biraz sulandırıp ocakta ısıtabilirsiniz. Aşure kolay bozulan bir tatlı değildir fakat çok bekletmemenizde fayda vardır.

Ayrıca buzdolabınızın dondurucu bölümünde de artan aşureleri istediğiniz zaman tüketmek üzere saklayabilmeniz mümkündür. Buzluktan çıkarttığınızda salınması için güzelce beklemelisiniz. Çabuk salınması için üzerine sakın sıcak su dökmeyiniz. Buzluktaki ürünlerin oda sıcaklığında salınmasını beklemek her zaman daha sağlıklıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.