Bilgi Yeriniz

Karbonatla Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

09.06.2018
2.306
Karbonatla Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekesi, damladığı ya da bulaştığı yerden kolay kolay çıkmayan can sıkıcı ve inatçı bir lekedir. Denenen farklı yöntemlere rağmen lekenin aynı haliyle damladığı yerde kalması, bir sonuç alınamaması da oldukça can sıkıcıdır.

Yağ lekelerinin kolayca çıkarılması için karbonattan yararlanılması mümkündür. Yağ lekelerinin büyük oranda çıkmasına yardımcı olan karbonat, aynı zamanda kolay uygulanabilir bir yöntem olmasıyla da denenen bir yöntemdir.

Karbonatla Yağ Lekesinin Çıkarılması

  • Yağ lekesi kısa bir süre oluşmuş ve henüz tamamen kurumamış ise çıkarılması elbette çok daha kolay olacaktır. Bunun için lekenin üzerine lekeyi kaplayacak şekilde karbonat dökülür ve bekletilir. Daha sonra lekeli bölge ılık suyla ıslatılır ve karbonat halen üzerinde iken iyice ovalanır. Bu sayede lekenin kolayca çıkması sağlanır.
  • Yağ lekesi kurumuş durumda ise çıkarılması çok daha zor olacaktır. Bunun için kuru yağ lekesinin üzerine karbonat dökülür ve yağ lekesinin genişliğince bölgeye yayılır. Daha sonra üzerine bir miktar elma sirkesi dökülür.
  • Elma sirkesi ve karbonat, lekenin iyice kabarmasını sağlayacaktır. Bir süre bu şekilde bekletildikten sonra yağ lekesi bulunan bölge nemli bir bezle iyice silinir.
  • Bu yöntem, ipek ya da saten gibi hassas kumaş türlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Halı ya da koltuk kumaşı gibi zeminlerde bu yöntemin kullanılması çok daha iyi bir sonuç verecektir.

1-)Kıyafetteki Yağ Lekesi

Kıyafete bulaşan yağ lekesinin çıkarılması için lekenin oluştuğu bölge bulaşık deterjanı ve sıcak su ile ilk önce iyice bir yıkanır. Daha sonra kullanılmayan bir diş fırçasına bir miktar karbonat alınıp bu fırça ile lekenin üzeri iyice fırçalanır.

2-)Ayakkabıdaki Yağ Lekesi

Yağ lekesinin ayakkabıdan çıkarılması zor olabilir. Bu nedenle yağ lekesi ilk döküldüğünde müdahale edilmelidir. Bunun için damlayan yağ lekesinin üzerine bir miktar tuz dökülür ve tuzun yağ emmesi sağlanır. Bu şekilde bir gece bekletilen ayakkabı, ıslak mendil ya da nemli bir bez kullanılarak silinmelidir.

3-)Dolaplardaki Yağ Lekesi

Yapılan yemeklerden mutfak dolaplarına yağ kokusu ve yağ damlacıkları bulaşabilmekte ve kalıcı hale gelebilmektedir. Bu nedenle mutfak dolaplarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Temizlik işlemleri yağ çözücü gibi kimyasallarla da yapılabilir ancak bunlarla temas edilmesi ya da bu ürünlerin solunması sağlığa da zarar verebilmektedir. Bu nedenle mutfak dolaplarında oluşan yağ lekelerinin çıkarılmasında, yine karbonattan yararlanılabilmektedir.

Yağ lekesi oluşan bölgeye nemli bezi üzerine dökülen karbonatla ovalama işlemi uygulanmalıdır. Bu işlemden sonra ise normal ıslatılmış nemli bir bezle dolap yüzeylerinin silinmesi, temizlenmeleri için yeterli olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.