Bilgi Yeriniz

Tavandaki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

11.05.2018
2.910
Tavandaki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

Tavanda oluşan sarı lekeler görsel olarak kişilere rahatsızlık vermektedir. Bu lekeler iki farklı nedenle oluşabilir:

  • En yaygın olan neden, rutubettir. Rutubet evin genel olarak nem oranının yüksek olması nedeniyle ortaya çıkan can sıkıcı bir durumdur. Su tesisatı ile ilgili bir sorun olması nedeniyle de tavanda sarı lekeler oluşabilir.
  • Bir başka tavanda sararmaya yol açan etken, sigara içilmesidir. Sigara çok rahatsız edici bir şekilde tavanda sararmaların oluşmasına yol açmaktadır. Nikotin zamanla duvarlarda ve tavanda lekeler oluşmasına sebep olur. Aynı zamanda sigara tüketimi sonucu ortaya çıkan duman, perdelerin de renginin değişmesine ve perdelerde kara bir renk ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Hangi nedenle olursa olsun, tavandaki sararmaların çözümü elbette ki vardır. Bazı yöntemler kullanılarak tavandaki sararmalar tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Kullanılan yöntemlerden özellikle ikisi etkili bir sonuç alınmasını sağlamaktadır.

Tavandaki Sarı Lekeler Nasıl Temizlenir?

1-)Çamaşır Suyuyla Tavan Temizliği

İlk olarak çamaşır suyuna maruz kalmamak adına, mutlaka koruyucu eldiven ve maske kullanılmalıdır. Buna ek olarak çamaşır suyuna doğrudan temas etmekten ve uzun süre solumaktan kaçınılmalıdır.

  • Bu işlemde, ilk olarak tavandaki leke önce nemli bir bezle iyice silinmelidir. Daha sonra kullanılmamış bir zımpara kağıdı ile lekeli bölge iyice zımparalanmalıdır.
  • Daha sonra temiz bir beze bir miktar çamaşır suyu dökülerek zımparalanan lekeli bölge bu bezle silinir. Bu işlemin birkaç defa tekrarlanması gerekebilir.
  • Çamaşır suyu ile silinen bölge bu halde en az yarım saat süreyle bekletilmelidir. Tavandaki silinen bölge kuruduğunda, lekeler de ortadan kalkacaktır.
  • Tavandaki lekelerin çıkmaması halinde, çamaşır sulu şekilde bir kez daha, bu defa daha uzun bir süre olmak koşuluyla bekletilmelidir.
  • Daha sonra nemli duru bir bezle bölge yeniden silinmeli ve kurumaya bırakılmalıdır.

2-)Lizol ile Tavan Temizliği

Kimyasal bir madde olan lizol de tavandaki sarı lekelerin giderilmesi için kullanılabilir. Lizol doğrudan temas edilmemesi gereken çok güçlü bir kimyasaldır ve genellikle de eczanelerden temin edilmektedir. Mikropların kırılmasında da son derece etkilidir.

Lizol, yağ gibi bir görüntüye sahiptir. Kıvamlı olmasının temel nedeni ise katrandan elde edilmesidir. Bu yöntemde ilk olarak bir bez ıslatılır ve üzerine bir miktar lizol dökülür. Daha sonra önceden nemli bir bezle silinmiş ve kabası alınmış olan sarı lekeli bölgeler lizol dökülmüş bezle 1 kez daha silinir. Silme işlemi sonrasında sarılığın tamamen yol olduğu görülecektir. Lizol kullanımı sırasında da eldiven ve maske kullanımı kesinlikle unutulmamalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.