Bilgi Yeriniz

Siyah Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır?

09.05.2018
3.794
Siyah Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır?

Siyah Zeytinin Fazla Tuzdan Arındırma Yöntemleri

Zeytin, öğünlerimizin, kahvaltı masalarımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Evde yapılsın veya dışarıdan alınmış olsun hiç fark etmez, siyah zeytinin yoğun tuzlu olması çok fazla karşımıza çıkan bir sorundur. Zeytinin aşırı tuzlu olması, kişiyi rahatsız ettiği gibi zeytinin tüketilmesine de mani olan bir durumdur.

Siyah zeytinin fazla olan tuzunun alınması, evde uygulanabilecek birkaç pratik yöntem ile geçebilecek bir durumdur. Bu yöntemleri sırasıyla inceleyelim.

1-)Suda Bekletme İşlemi

Bu hepimizin sıkça uyguladığı bir yöntemdir. Suda bekletme işlemi için zeytinin illaki tuzlu olmasına gerek yok, bu işlemi zaten genelde zeytini temizlemek için de kullanıyoruz. Tek farkı, temizleme için beklettiğiniz süreden biraz daha fazla bekleteceksiniz. Eğer tuz miktarı çok fazla ise, zeytinleri beklettiğiniz suyu belli süreler ile muhakkak değiştirmeniz gerekiyor. Bekletme işleminden sonra zeytinleri tekrar yıkamayı unutmayın.

2-)Sirke

Tuzlu siyah zeytinlerinizi tüketmeden yaklaşık olarak bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem yine çok kullanılır ve çok etkilidir. Kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak bu yöntemde zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için muhakkak zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gerekmektedir.

3-)Patates Yöntemi

Bu yöntem pek bilinmese de aslında etkili yöntemlerden biridir. Patatesin tuz emici özelliği sayesinde çoğu zaman ev hanımları tarafından kurtarıcı olarak kullanılmaktadır. Yine aynı şekilde patatesin tuz emme özelliğinden zeytinlerdeki tuzlardan kurtulmak için de yararlanılabilir.

Yapmanız gerekenleri sıralamak gerekirse, derin bir kaba zeytinleri koyun üzerine ılık su ilave edin ve bir orta boy patatesi dilimleyerek kabın içerisine koyun. Bu şekilde bir süre bekleyiniz. Yeterli gördüğünüz süreden sonra zeytinleri yıkayarak kullanabilirsiniz.

Tuzlu Siyah Zeytini İsraf Etmemek İçin Öneriler

Bir sürü yol denediniz, günlerce suda beklettiniz fakat hala tuzluysa ve direkt olarak yiyemiyorsanız, ziyan etmemeniz için birkaç alternatiften bahsetmek istiyorum

1-)Hamur işleri

Tuzlu zeytinlerinizi yaptığınız poğaçaların, böreklerin ya da pizzaların içerisine koyabilirsiniz. İçini hazırlarken zeytinin tuzuna göre ekstra tuz eklemenize gerek olmadığı için, yaptığınız hamur işi zeytinin tadını hafifletecektir.

2-)Salata

Tuzlu zeytinlerinizi yine israf etmemek için salata içerisinde kullanmanızda fayda olacaktır. Salata hazırlarken zeytinlerinizi dilimleyerek salatanın içine doğradığınızda, koyduğunuz miktara göre, hem salatanın tuzunu ayarlayacaktır hem de zeytinlerinizin kullanımı açısından alternatif bir yol olacaktır.

3-)Kumpir

Patatesin tuz emici özelliğinden bahsetmiştik. Yine aynı mantık ile evde kumpirinizi yapıp içine zeytininizi dilimleyebilirsiniz. Ya da haşlanmış patatesi doğrayıp üzerine zeytin ve yoğurt ile farklı bir tat elde edebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.