Bilgi Yeriniz

Soyulmuş Patates Nasıl Saklanır?

03.05.2018
5.302
Soyulmuş Patates Nasıl Saklanır?

Hem besin değeri yüksek hem de oldukça lezzetli bir gıda olan patates, birçok yemekle birlikte tüketime uygundur ve sıklıkla kullandığımız sebzelerin başında gelir. Haşlama, pişirme ya da kızartma usullerine uygun olarak pişirilebilen patates, günün her öğününde tüketilebilme potansiyeline de sahiptir. Ancak patatesin soyulduktan sonra muhafazası bilinmelidir, aksi halde havayla temas eden soyulmuş patatesler kısa bir süre içinde kararacaktır.

Soyulmuş Çiğ Patatesin Saklanması

Kısa bir süre sonra kullanılmak üzere soyulan patateslerin muhafaza edilmesi, kararmaması için yapılmaktadır. Bunun için kullanılabilecek en etkili yöntem tuzlu sudur. Soyulmuş ancak artmış yahut kullanılamamış çiğ patates, tuz miktarı fazla olan suyun içinde bekletilebilir. Doğrudan duru suya konan patatesler belki kararmaz ancak bu defa suyu bünyesine çeker ve bu da pişirme ve kızartma esnasında yüksek lezzet performansı alınmasını engeller. Tuzlu suda bekletilen patateslerde su kaybı gerçekleşir ve bu da daha uzun bir süre patateslerin muhafaza edilmesini sağlayacaktır.

Bir başka yöntem olarak, çiğ ve soyulmuş patatesleri tuz ve limonla ovmak da oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Bu şekilde hazırlanan patatesler bir süre buzdolabında da muhafaza edilebilmektedir. Kullanılacağı zaman bu patateslerin suya tutularak durulanması ve kurulanması yeterli olacaktır.

Soyulmuş ve Haşlanmış Patatesi Saklama Yöntemleri Nelerdir?

  • Haşlanmış patates, diğer türlere göre çok daha kısa bir süre içinde bozulmaya müsaittir. Haşlama, patatesin yapısında değişikliklere yol açar ve bu nedenle daha kısa zamanda bozulur. Haşlanmış patatesler kabukları da soyulmuşsa çok daha kısa bir süre içinde bozulacaktır.
  • Burada dikkat edilmesi gereken nokta, haşlanmış patatesin sade olarak muhafaza edilmesidir. Başka bir sebze ile karıştırılan haşlanmış patatesin muhafazası zor olacaktır. Aynı durum baharat vs. için de geçerlidir.
  • Haşlanmış patateslerin çabuk bozulmaması için tuz ve yağ kullanılabilir. Patateslerin dış kısmı bir miktar yağ ile ovulur ve tuzlandıktan sonra hava almayacak biçimde buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan patatesler 5 güne kadar tüketilebilecektir.

Kabuklu Patatesi Saklama Yöntemleri

Patatesler çoğu zaman mevsimlik olarak satın alınır. Ancak bir çuval dolusu patatesin muhafaza edilmesi elbette oldukça zordur, bu yüzden de saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Patatesler saklama öncesinde, temizlenmelidir. Su ile temas ettirmeden dış kısımlarındaki çamur ve toprak fazlalıkları alınmalıdır.
  • Dış kısmı zarar görmüş ya da bereli olan patatesler kullanım önceliği için ayrı bir yere konmalıdır.
  • Geri kalan patatesler, hava alan bir sepet içinde muhafaza edilebilir. Sepet türü bir malzeme mevcut değilse, karton kutu da yeterli olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.