Bilgi Yeriniz

Islak Halı Kokusu Nasıl Giderilir?

21.05.2018
11.738
Islak Halı Kokusu Nasıl Giderilir?

İç mekanlarda halı kullanımı artık evlerin dışında, iş yeri ve ofislerde de sıklıkla tercih edilen bir dekorasyon öğesi haline gelmiştir. Aynı şekilde bazı dış mekanlarda da dekorasyon konseptine uygun olarak bir bütünlük sağlayan halı kullanımlarına rastlanmaktadır. Halı görsel açıdan güzel bir görüntü sunmakla birlikte, temizliği büyük bir sorun haline gelebilmektedir. Özellikle de ofis türü mekanlarda kullanılan halılarda çok çabuk kirlenme ve renk değişimi gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Halılarda kirlenme ve zaman zamanda ıslanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kötü koku, kapalı mekanlarda rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir.

Halının kokmasına yol açan durumlardan bir tanesi de, halının yıkanması ve akabinde tam anlamıyla kurumadan döşeme üzerine yerleştirilmesidir. Aynı zamanda halının üzerine kahve, su, çay gibi sıvılar dökülüp bunlar temizlenmediğinde de kötü koku oluşumu kaçınılmaz bir hale gelmektedir. Halıdaki kötü kokuların giderilmesi için kullanılan birtakım yöntemler mevcuttur.

Islak Kalan Halı Kokusu Nasıl Giderilir?

1-)Güneşlendirme

Islaklık veya nem nedeniyle kötü bir kokuya sahip olan halıların, güneşlendirilmesi halinde bu sorunun ortadan kalktığı bilinmektedir. Uygun bir şekilde balkon demirlerine asılan ya da balkona serilmek suretiyle güneşe maruz bırakılan halıda koku olmayacaktır. Çünkü hem nem ortadan kalkacak hem de tüyler havalanacaktır. Ancak güneş altında halının çok uzun süre bırakılması renkte solmaya yol açar. Bu nedenle mümkünse halı asılmalı ya da arkası üst tarafa gelecek biçimde serilmelidir.

2-)Karbonatlama

Islaklık ya da diğer nedenlerle ortaya çıkan kötü kokuların giderilmesinde karbonat büyük bir rol üstlenmektedir. Karbonatlama yöntemi ile halıdaki kötü kokular tamamen yok edilebilmektedir. Bunun için halının tüylü tarafına bir miktar karbonat serpilir ve bir süre beklendikten sonra halının üstü elektrikli süpürge ile alınır.

3-)Havalandırma

Halıda havalandırma çok önemlidir. En temiz mekanlardaki halılar bile düzenli olarak havalandırılmadığı takdirde kokuya yol açabilmektedir. Bu nedenle halıların havalandırılması için ayda bir tüm pencere ve kapılar açılarak evde hava dolaşımı sağlanması yeterli olacaktır. Ancak bu durum, güneşli havalarda uygulanabilecek bir yöntemdir.

4-)Diğer Yöntemler

1-)Vakumlu Yıkama Makinesi

Islak ve kuru özelliklere sahip olan halı yıkama makineleri de halıda ortaya çıkan kötü kokuların giderilmesi için rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca bu yöntemle halılar mis gibi kokacaktır.

2-)Karbonat – Sirke ve Su Karışımı

Bu yöntemde, iki bardak su hazırlanır ve iki fincan beyaz sirke suya eklenir. Daha sonra bir miktar da karbonat atılan su iyice karıştırılır. Koku oluşan halının tüylü yüzeyi bu karışımla iyice silinir ya da fırçalanır.

3-)Halı Temizleme

Kokuya yol açan ve fazlasıyla kirlenmiş olan halılar, halı yıkama şirketlerine verilebilir. Bu şirketlerde halılar aynı zamanda kurutulduğu için ıslaklıktan doğan kötü koku meydana gelmeyecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.